Openbare bibliotheken: goed nieuws

Gepubliceerd op: 31 januari 2017 15:41

Het was landelijk nieuws vorige week: jongeren weten de bibliotheek weer steeds vaker te vinden en leenden in 2015 2 miljoen keer vaker een boek dan het jaar daarvoor:

Stijging in aantal jeugdleden

Bij de Bibliotheek Midden-Brabant steeg het aantal jeugdleden afgelopen jaar met bijna duizend leden tot 41.500. In een artikel in het Brabants Dagblad legt directeur-bestuurder Peter Kok uit dat hij heel blij is met deze stijging, maar de cijfers ook graag in een breder perspectief plaatst. “Boeken uitlenen is voor ons een middel, niet het doel.” Uiteindelijk gaat het ons erom dat iedereen in onze regio de kans krijgt zijn talenten te ontplooien en optimaal deel te nemen aan de maatschappij. Daar leveren we als Bibliotheek een bijdrage aan. En dat doen we allang niet meer alleen door boeken uit te lenen.

De Bibliotheek in wijken en dorpen

De Bibliotheek Midden-Brabant kiest er heel bewust voor om letterlijk dichtbij inwoners te zijn, met fysieke vestigingen in de wijken en dorpen. De Bibliotheek is daar een plek waar je kunt ontmoeten, ontdekken, ontspannen of ontwikkelen. Daarin zoeken we de samenwerking met lokale partners: in ’t Sant vind je de Bibliotheek bijvoorbeeld in een wijkcentrum, in Kaatsheuvel deelt delen we een gebouw met theater Het Klavier en in Moergestel vind je ons in één gebouw met de Rabobank. “We willen af van stand-alone vestigingen met een eigen gebouw of ingang. We doen niets meer alleen, alles samen met anderen.”

Places to bieb: nieuwe ontmoetingsplaatsen

Ook buiten onze vestigingen vind je de Bibliotheek en creëren we ontmoetingsplaatsen waar je boeken kunt lenen en kunt deelnemen aan
activiteiten. Die plekken noemen we Places to bieb. Vorige maand openden we zo’n plek in Koningshaven. Hier vind je in het wijkcentrum een collectie op maat, speciaal samengesteld voor de bewoners van St. Jozefzorg én voor de bewoners van de wijk Koningshaven. In deze Place to bieb kunnen mensen elkaar ontmoeten en deelnemen aan activiteiten.