(Junior) Stadsdichters dichten voor de koning

Gepubliceerd op: 24 april 2017 09:00

Koningsdaggedicht 'Hoe Tilburg in elkaar zit'

Hoe veelbelovend en veelzijdig het Koningsdagprogramma ook is, het alledaagse Tilburg zullen Willem-Alexander en Máxima donderdag waarschijnlijk niet zien. Stadsdichter Martin Beversluis, vorige maand gekozen Junior Stadsdichter Rozelijn van Gurp en haar voorganger Jim van Bergen schreven daarom speciaal voor Koningsdag het gedicht ‘Hoe Tilburg in elkaar zit’. Vandaag presenteren ze de videoclip: met de Piushaven en fietsers op de Heuvel, maar óók de wildplasser en de reinigingsdienst ’s ochtends in een verlaten winkelstraat.

Gezamenlijk schrijven

“Het idee iets met Koningsdag te doen kwam van voormalig Junior Stadsdichter Jim van Bergen,” herinnert ‘senior’ Stadsdichter Martin Beversluis zich. “In de week dat bekend werd dat het koninklijk paar naar Tilburg zou komen, stond er ineens een e-mail van Jim in mijn mailbox met de strekking: daar wil ik ook aan
meedoen, maar dan ben ik geen Junior Stadsdichter meer.”

Zo ontstond gaandeweg het idee dat Jim en Martin het begin van een gedicht over Tilburg schrijven, dat vervolgens een onderdeel werd van de verkiezing van Jims opvolger. “Toen het begin van dat gedicht er was,” vertelt Beversluis, “hebben we in overleg met de Bibliotheek Midden-Brabant besloten dat dit de opdracht zou worden voor alle scholieren die in maart streden om de titel Junior Stadsdichter 2017: maak dit gedicht af.”

Van tekst naar video

“Toen dat plan er eenmaal was,” gaat Martin verder, “ben ik eens gaan kijken of we het dan ook op muziek zouden kunnen zetten. Dankzij Meandertalers DJ Underground Tacticz was die muziek er al snel. In twee etappes hebben we daarna de vocalen opgenomen. Eerst Jim en ik; daarna was Rozelijn van Gurp inmiddels verkozen tot de nieuwe Junior Stadsdichter van Tilburg, dus haar stem hebben we als laatste opgenomen. De Bibliotheek Midden-Brabant maakte tot slot samen met ons een videoclip bij het gedicht.”

In de tijdlijn van de Oranjes

Zowel de Stadsdichter als de Junior Stadsdichter had gehoopt op een voordracht voor het koninklijk paar tijdens hun bezoek aan Tilburg, maar dat ging helaas niet door. “En dus gaan we het gedicht nu zo vaak verspreiden via social media, dat het daardoor alsnog bij de koninklijke familie terecht komt.”