Home

75 jaar mensenrechten: vier het met de community

Mpho Tutu van Furth, de dochter van Desmond Tutu, is één van de 6773 mensen met een Human Rights Tattoo. Ze is 10 december te gast in de LocHal samen met o.a. Esmah Lahlah, Zaïre Krieger en andere leden van deze tattoo-community – in 2012 gestart door de Tilburgse kunstenaar Sander van Bussel.

Bekijk het gehele programma

Dag Sinterklaasje, daháág!🎶

Sinterklaas is weer terug naar Spanje! Tijd om terug te blikken naar alle leuke kinder-activiteiten die we tijdens de Sinterklaas-periode hebben georganiseerd. Van je schoen zetten tot voorlees-midddagen. En van lekker swingen en dansen in de bieb tot gezellig samen kleuren. Wij hebben nu al zin in volgend jaar!

Beledigende taal in boeken: aanpassen?

Van oudere boeken wordt het taalgebruik vaak gemoderniseerd. Maar pas je bij een heruitgave ook woorden aan die beledigend zijn -zoals in werk van Christie en Dahl? Hoe kijk jij naar het fenomeen ‘sensitivity readers’? Waar zie jij controverse in jouw boekenkast?

In gesprek met taalkundige Vivien Waszink

Agenda

Als eerste op de hoogte van nieuwe activiteiten?

Al goede voornemens voor het nieuwe jaar?

Wat dacht je van een nieuwe taal leren? Of Schrijvend op verhaal komen? In april 2024 start er ook een nieuwe cursus Creatief Schrijven. In het nieuwe jaar hebben we weer een uitgebreid aanbod aan leerzame en leuke cursussen in de Bibliotheek.

Bekijk ons uitgebreid aanbod

Podcast Taalnetwerk: 'Maak het duidelijk'

Peter Kok en Kris Roemers zijn te gast in de tweede aflevering van podcastserie ‘Maak het duidelijk!’. Zij gaan in gesprek over de rol van de Bibliotheek bij het (samen)redzamer maken van mensen als het gaat om digitaal erbij horen en meedoen.

Luister de podcast

Terugblik inspiratie-avond Nationale Voorleesdagen

Vorige week organiseerde team Educatie haar jaarlijkse Inspiratieavond Nationale Voorleesdagen. De avond trok begeleiders uit de voor- en vroegschoolse instellingen en leerkrachten van de groepen 1 en 2.

Deelnemers waren enthousiast, met positieve reacties zoals "Een leuke en leerzame avond die mij geïnspireerd heeft" en lovende woorden over de workshop 'Er zit muziek in mijn boek'. Kortom, een geslaagde avond die het belang van voorlezen benadrukte. 

Lees de gehele terugblik hier

Nieuwe e-books

  • Sander Schimmelpenninck Sander en de brug

    In de tv-serie Sander en de kloof stelt Sander Schimmelpenninck de ongelijkheid in Nederland aan de kaak. In dit boek beantwoordt hij de vraag die hij daarna uit alle hoeken kreeg: wat kunnen we eraan doen? Sander Schimmelpenninck (1984) is journalist, presentator en oprichter van Tonny Media. Hij was hoofdredacteur van Quote, is presentator van...

    E-book

  • Elias Canetti Massa & macht

    Diepte- en massapsychologische analyse van het gedrag van mensen in grote groepen, de macht van de alleenheerser en de betekenis van bevelen.

    E-book

Bekijk meer e-books

Aan de slag bij de Bibliotheek

Wil jij graag de wereld van mensen groter maken? Kom dan werken bij de Bibliotheek. Op het moment hebben we een vacature voor een opruimer, een horecamedeweker, een Medewerker Collectie Volwassenen, een Adviseur Interne Communicatie, een Adviseur Impactgericht Werken, een Productowner KennisCloud en een bibliotheekmedewerker voor de invalpoule. We zijn ook altijd op zoek naar vrijwilligers. 

Openstaande vacatures

Vacatures voor vrijwilligers

Ons aanbod voor scholen

Wil je meer doen met leesbevordering of mediawijsheid, voor je klas of team van leraren? De leesconsulenten en mediacoaches van de Bibliotheek Midden-Brabant helpen je. Ze werken graag met je samen aan een op maat gemaakt lees- of mediaplan.

Lees meer over het aanbod voor educatie