Schrijverscafé Hilvarenbeek

17 februari 2017, van 19:30 tot 20:30 | de Bibliotheek Hilvarenbeek

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De laatste jaren hebben steeds meer Bekenaren een of meerdere boeken gepubliceerd over zeer uiteenlopende onderwerpen. Al die boeken hebben hun weg gevonden naar de lezers. Maar wie zijn nu die mannen en vrouwen die hun werk gepubliceerd zagen?

‘Een uur met... een Beekse schrijver’ is een schrijversprogramma in de Bibliotheek in Elckerlyc. Op vrijdag 17 februari is Bob Duijvesteijn te gast.

De auteur gaat in gesprek over de boeken die hij heeft geschreven, zijn liefde voor de literatuur, zijn drijfveren en plannen, kortom over alles wat met schrijverschap te maken heeft. 

Door Kees van Kemenade

De wieg van Bob Duijvestijn stond in het Utrechtse Vleuten. Hij studeerde taalkunde, met name Duitse taal en literatuur in Utrecht. In 1965 studeerde hij daar af op de minnezang, een middeleeuws literair genre. De Middeleeuwen bleven zijn warme belangstelling houden en dus koos hij voor zijn promotie voor een Karolingische roman in dichtvorm. De Madelgijs, over een tovenaar en bondgenoot van de Vier Heemskinderen. En spannend verhaal, waarvan in het Nederlands slechts fragmenten bewaard zijn gebleven, maar dat zo geliefd was, dat het ook in het Duits werd vertaald.

Zijn studie, waarop hij in 1985 in Gent promoveerde, was onder andere een reconstructie van de gehele roman de Madelgijs. De publicatie leverde hem een aantal literaire prijzen op.

Kiezen voor het onderwijs

Tijdens het Schrijverscafé zal het natuurlijk niet alleen gaan over de middeleeuwse letterkunde, want Bob Duijvestijn is verrassend veelzijdig. Na zijn studie koos hij namelijk voor het onderwijs en kwam via Beekvliet op het Pauluslyceum in Tilburg terecht. Zijn vak, dat hij altijd trouw zou blijven, werd de Duitse taal. “Ik had een inspirerende docent in dat vak en dat heeft mij sterk beïnvloed. Duits is de taal van de cultuur, van de filosofie en van beroemde schrijvers en dichters. De taal ook van de beroemdste componisten die Europa heeft voortgebracht. Ik wilde mijn liefde voor taal in het algemeen, en Duits in het bijzonder, graag op leerlingen overbrengen. Dat is ook de reden dat ik samen met Henk Mangnus schoolboeken ben gaan schrijven. Het begon met een tekstboek als voorbereiding voor het examen. Daarna ook boeken over grammatica taaleigen en idioom” Inmiddels levert zijn bijdrage aan de didactiek van deze taal een flinke stapel op.

Bob Duijvestijn is een groot liefhebber van poëzie, schrijft en publiceert regelmatig gedichten. Korte verhalen genieten ook zijn belangstelling, vooral een nog steeds groeiende serie 'Toen opa en oma nog klein waren'. Als grootouder wil je de kleinkinderen toch wel vertellen wat er zich in een mensenleven allemaal afspeelt en wat zoals veranderd is. In 2015 publiceerde Bob Duijvestijn het boek “Hou het zakelijk.” Een satirische roman die zich afspeelt in de wereld van de ambtenarij, en die hij mede schreef als een soort afrekening met eigengereide ambtenaren, die de burger zien als een hinderlijk persoon die hun werk voor het algemeen belang alleen maar bemoeilijkt.

Het uur met Bob Duijvestijn biedt dus voldoende interessante aanknopingspunten voor een boeiend gesprek.