Gratis stadscolleges: Living in transition

14 november 2017, van 13:15 tot 16:30 | Elke week | De Kennismakerij

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Saar van der Spek neemt je mee in een wereld vol nieuwe initiatieven in de stedelijke leefomgeving. Het is een vak voor vierdejaars Fontys-studenten International Lifestyle Studies. Vanuit de gedachte van een economie waarin kennisdelen steeds belangrijker wordt, zijn de stadscolleges op initiatief van de Kennismakerij opengesteld voor externen onder de naam ‘KennisKans’.

Binnen deze cursus staat ruimtelijke ontwikkeling in relatie tot sociale processen centraal: hoe ontstaan ontmoetingsplekken, wat is de rol van de (openbare) ruimte daarin, op welke manier oefenen verschillende groepen invloed uit op hun leefomgeving en hoe is dat in de loop van de tijd veranderd? Om te beginnen kijken we naar de manier waarop steden door de eeuwen heen tot stand zijn gekomen en gebieden werden ontwikkeld. Vervolgens zoomen we in op recente ontwikkelingen zoals een terugtrekkende overheid, leegstand, bottom-up bewegingen en ‘social design’. In de open colleges kijken we naar de vernieuwingen binnen de stedenbouw, en hoe dit de stad en de leefomgeving van mensen beïnvloedt. In een tijd waarin de kloof tussen de plannen van grote spelers en de lokale behoefte van mensen steeds groter wordt, zoeken we naar nieuwe inspiratie in een periode van transitie.

Met ‘Kenniskans’ daagt de Bibliotheek Midden-Brabant bedrijven en organisaties uit om hun kennis te delen met de inwoners van Tilburg. De Fontys-docenten van International Lifestyle Studies zien de wereld als één groot klaslokaal en zagen dit helemaal zitten. Afgelopen jaar was deze vorm van KennisKans al een groot succes. De aanwezigheid van architecten, kunstenaars, landschapsarchitecten en andere mensen die vanuit een persoonlijke interesse aanschuiven, gaf de lessen veel extra diepgang door aanvullingen uit de praktijk, de docent meer scherpte en de studenten inzicht in hoe de theorie met de praktijk is verweven. Een mooie eerste stap in het verder verweven van een opleiding met de stad, in het delen van kennis en het samenwerken met het veld.

Deelnemen
Wil je deelnemen aan Kenniskans? Je bent welkom om deel te nemen aan de volledige cursus ‘Living in Transition’, maar één of meerdere losse colleges bijwonen mag ook. De lesdagen zijn:

  • 24 oktober
  • 31 oktober      
  • 7 november
  • 14 november

Wil je meer informatie over de inhoud van de cursus? Stuur dan een mail aan kennismakerij@bibliotheekmb.nl en je ontvangt van ons het gedetailleerde lesprogramma.