Palmen en Pennen: literaire avond over Surinaamse literatuur

3 mei 2018, van 19:30 tot 21:30 | de Kennismakerij

Kosten: Gratis

Suriname staat centraal tijdens de literaire manifestatie ‘Palmen en Pennen: geschreven Suriname’. Voor deze avond op donderdag 3 mei in De Kennismakerij zijn een drietal auteurs uitgenodigd: Michiel van Kempen, Chris Polanen en Rihana Jamaludin. Alle drie houden ze een korte lezing en gaan daarna in gesprek met het publiek en journalist Joep Trommelen, tevens bestuurslid van de Stichting Cools. Ook de Tilburgse stadsdichter Onias Landveld, eveneens met een Surinaamse achtergrond, speelt een rol tijdens de avond met een aantal korte spoken word optredens.

Over Rihana Jamaludin

Rihana Jamaludin (1959) kwam in 1983 naar Nederland. Haar eerste roman was ‘De Zwarte Lord’, die in 2009 verscheen en zich afspeelt in het Suriname van de negentiende eeuw. Daarna verschenen er nog twee romans van haar hand: ‘Kuis’ (2012) en de pas verschenen jongerenroman ‘Luchtdanser’. In haar lezing 3 mei staat ‘de vergeten elite’ centraal, het onderwerp van De Zwarte Lord, én van haar nieuwste boek.

 

Gastcollectie van Rihana Jamaludin
Op ons verzoek stelde Rihana Jamaludin ook een gastcollectie samen rondom de thema’s slavernij, kolonialisme en racisme. Deze gastcollectie is op dit moment te vinden in de Bibliotheek Tilburg Centrum, en alle titels zijn te reserveren via onze catalogus. Ook maakten we een video met Rihana Jamaludin, waarin ze een aantal titels uit haar gastcollectie kort toelicht.

Over Michiel van Kempen

Michiel van Kempen publiceerde twee jaar geleden ‘Rusteloos en overal – het leven van Albert Helman’, een vuistdikke biografie over een van Suriname’s belangrijkste schrijvers, die daarnaast – onder andere - ook nog diplomaat, politicus en journalist was. Helman zag in zijn leven Suriname richting de onafhankelijkheid gaan. Zijn biografie is dan ook naast een persoonlijk verhaal indirect het verhaal over een land dat op eigen benen moest leren staan. Biograaf Van Kempen werkte tien jaar aan zijn boek en geldt als autoriteit op het  gebied van de Surinaamse literatuur. Hij is bijzonder hoogleraar Nederlands-Caraïbische literatuur aan de Universiteit van Amsterdam.

- Fotograaf: Bob Bronshoff

Over Chris Polanen

Chris Polanen debuteerde vorig jaar als romanschrijver met ‘Waterjager’, dat zich afspeelt in de nabije toekomst, als Paramaribo als gevolg van de opwarming van de aarde voorgoed onder water is komen te staan. Het verhaal draait om de broers Jean Christoph en Joshua. De laatste keert vanuit Nederland terug naar de ondergelopen stad als hij verneemt dat hun beider vader daar gestorven is. Polanen (1963) is in Suriname geboren en getogen en kwam als 20-jarige naar Nederland. Naast schrijver is hij dierenarts in Amsterdam. Hij begon met schrijven uit heimwee naar Suriname.


- Fotograaf: Jan Willem Kaldenbach

Deze avond bijwonen?

‘Palmen en Pennen’ begint om 19.30 uur in de Kennismakerij (Spoorzone).
De toegang is gratis, maar reserveer van tevoren wel even een plaats door een mail te sturen naar lilyspaan@bibliotheekmb.nl

‘Palmen en Pennen’ is een samenwerking tussen de Bibliotheek Midden-Brabant en de Stichting Cools, die vooral bekend is van de jaarlijkse grote boekenmarkt in Tilburg in augustus. Cools houdt zich daarnaast ook bezig met in samenwerking met andere partijen vormgeven aan haar missie: de promotie van de liefde voor het boek.