Onzichtbaar Anders: depressie

23 mei 2018, van 19:00 tot 22:00 | de Bibliotheek Heyhoef

Kosten: Gratis (vooraf aanmelden)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

1 op de 15 jongeren lijdt aan depressies. Wanneer is er sprake van meer dan gewoon 'een dip'? Hoe herken je een depressie bij iemand in je omgeving? Op welke signalen moet je letten? Deze vragen komen aan bod tijdens de thema-avond over depressie op 23 mei in de Bibliotheek Heyhoef.

De sprekers

Tijdens deze avond op woensdag 23 mei vertellen twee ervaringsdeskundigen over hun levensverhaal. Daarnaast sluit een preventie-adviseur en trainer van Indigo aan. 

Katie Eppenhof - ervaringsdeskundige 
Onlangs verscheen in Vrouw een artikel over Katie Eppenhof, zij werkt als jongerenwerker en ervaringsdeskundige bij R-Newt en kampt vanaf haar puberteit met depressies. Inmiddels gaat het beter met Katie. "Ik heb soms nog wel depressieve klachten, maar ik heb in therapie geleerd hoe ik het in de beginfase kan herkennen, zodat ik niet in het diepste dal beland." Katie is nu jongerenwerker en geeft vanuit eigen ervaring ook tips aan jongeren en hun ouders over depressies. 

Daisy de Jonge - ervaringsdeskundige
Daisy heeft 8 jaar geleden een heftige depressie gehad. Zij heeft hier therapie voor gevolgd bij GGZ en dit heeft haar geholpen in haar verdere ontwikkeling in haar leven. Zij kan het nu herkennen als ze een dip of terugval krijgt. Ze wil dit gaan inzetten in de toekomst als ervaringsdeskundige en deelt deze avond graag haar verhaal. 

Nadine Claassens - preventieadviseur en trainer
Nadine Claassens is preventie-adviseur en trainer bij Indigo. Veel mensen met depressieve klachten vragen niet zelf om hulp.In het signaleren van een depressie kan het helpen als ouders en professionals op de hoogte zijn van de signalen. Tijdens deze avond bespreken we de kenmerken van een depressie. Wat kun je er aan doen? Wat helpt en wat niet? 

Wat staat er op het programma?

19:00 uur - Inloop
19:30 uur - Ervaringsdeskundige aan het woord: Katie Eppenhof
20:05 uur - Ervaringsdeskundige aan het woord: Daisy de Jonge
20:40 uur - Kleine pauze
20:50 uur - Expert aan het woord: preventieadviseur en trainer Nadine Claassen (Indigo)
21:30 uur - Gelegenheid tot napraten
22:00 uur - Einde avond

Heb je vragen, maar wil je ze vanwege het moeilijke onderwerp deze avond niet stellen?
Dan is er gelegenheid om je vragen op te schrijven en in een doosje te doen. Ervaringsdeskundigen Katie en Daisy beantwoorden je vragen dan persoonlijk op een later tijdstip. 

Deze avond bijwonen?

Deelname aan de avond is gratis, maar we vragen je wel je van tevoren even aan te melden via e-mail (heyhoef@bibliotheekmb.nl):

Programmareeks 'Onzichtbaar Anders'

De thema-avond over depressie op 23 mei maakt deel uit van de programmareeks 'Onzichtbaar Anders Zijn' van de Bibliotheek Heyhoef. Rondom een aantal thema's biedt de Bibliotheek op die avonden verdieping door experts en ervaringsdeskundigen uit te nodigen én tips te geven welke boeken, films en andere materialen onze collectie biedt bij dit thema.

In het voorjaar van 2016 ging de reeks 'Onzichtbaar Anders Zijn' over autisme, hoogbegaafdheid en dyslexie. Dit voorjaar kwamen de thema's introvert/extravert en autisme en aan bod, en sluiten we af met een thema-avond over depressie.