Literaire Kring Goirle met Carolijn Visser

12 oktober 2018, van 20:00 tot 21:30 | CC Jan van Besouw

Kosten: LKG-leden: Gratis | Niet-leden: €7,50

Op vrijdag 12 oktober is de schrijfster Carolijn Visser te gast bij de Literaire Kring Goirle, die deze avond organiseert in samenwerking met Boekhandel Blz. Zij wordt gerekend tot de ‘grande dame’ van de Nederlandse reisliteratuur. Haar boek, Selma, was de winnaar van de Libris Geschiedenis prijs 2017. Met haar komst, in het CC Jan van Besouw, is er weer een winnaar van die prijs in ons midden na eerder Alexander Münninghoff en Elizabeth Leijnse als gast te hebben gehad.

Over Carolijn Visser

Carolijn Visser (1956) debuteerde in 1982 met 'China'. Andere boeken over China zijn o.a. 'Buigend bamboe' (1990) en 'Shanghai Skyline' (2008). Zij heeft veelvuldig over dit land geschreven. Maar ook over andere landen, zoals in 'Argentijnse avonden', waarvoor ze in 2013 de VPRO Bob den Uyl Prijs verkreeg. De flaptekst van het boek geeft kort aan waar het boek over gaat: "Argentijnse avonden is het verhaal van een vader en zijn twee dochters, een gezin op drift, maar ook een ode aan generaties Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwden in een onbekende wereld." Het juryrapport gaf het volgende aan: "Carolijn Visser is de ideale reisleidster die niet zichzelf maar anderen op de voorgrond plaatst. Haar vakmanschap, passie voor haar onderwerp, stijlvastheid en compositorische gaven hebben een schitterend boek opgeleverd."

Het interview
Uiteraard zal in het interview ook worden ingegaan op haar grote succes Selma (2016) dat als ondertitel heeft: Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao. "Selma Vos was de enige Nederlander die in China woonde ten tijde van Laat Honderd Bloemen Bloeien, de Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie. Zij en haar gezin werden slachtoffer van de maoïstische heilstaat." , aldus de achterflaptekst.  Een recensie op het internet (Hebban) geeft aan wat de lezer zo boeit : "Meesterlijk roept Carolijn Visser de sfeer op van het schrale, revolutionaire Peking. Ze schildert de grote parades ter ere van de Volksrepubliek, de ideologische blindheid van westerse fellow travellers, de grote hongersnood en uitzinnige Rode Gardisten die alles wat westers en oud was vernielden. Selma behoort tot de hoogtepunten in haar oeuvre."

Eind oktober verschijnt 'Zeeuws geluk.' Aan de titel te beoordelen dus dichter bij huis. Maar ongetwijfeld even boeiend. Ook daar zal het interview over gaan.

Praktische informatie

Je bent welkom op vrijdag 12 oktober om 20:00 uur in het CC Jan van Besouw om nader kennis te maken met deze hogelijk gewaardeerde ‘travellor writer’. Entree voor LKG-leden is gratis, voor niet-leden is de entree €7,50.