Meet-up #MeToo

31 oktober 2018, van 20:00 tot 22:00 | de Kennismakerij

Kosten: Gratis

#MeToo: heksenjacht of begin van een wereld zonder seksuele intimidatie? Een jaar geleden ging de hashtag razendsnel de wereld over. Sindsdien deden ook in Tilburg meer vrouwen én mannen aangifte van seksueel geweld en vroegen om hulp: #WijZwijgenNietLanger. Maar er waren ook verhalen over te korte rokjes en #metoo werd bestempeld als heksenjacht. Heeft #metoo een wereld zonder seksueel geweld en intimidatie dichterbij gebracht? Hoe bereiken we seksuele vrijheid en veiligheid voor iedereen? Dat zijn de vragen die gesteld worden tijdens de Meet Up #MeToo@Tilburg in de Kennismakerij op woensdag 31 oktober.

Het Wereldpodium, De Kennismakerij, Feniks en Blauwe Maan sloegen de handen ineen om dit onderwerp verder uit te diepen. Hoe is een jaar later de stand van zaken? Dit wordt niet alleen besproken met gastsprekers, maar ook het publiek krijgt genoeg ruimte voor inbreng. Aan de gesprekstafels krijgen persoonlijke verhalen en ideeën de ruimte.  

De opening van de avond wordt verzorgd door Wethouder Esmah Lahlah; voorheen werkzaam als onderwijsdirecteur van de Master Victomology and Criminal Justice. Onze gastsprekers zijn: ‘twitterfeministe’ Justine van de Beek (21) en hoofd van het Centrum voor Seksueel Geweld in Nijmegen, hoogleraar Toine Lagro-Janssen (70).

Justine is sociologe, journaliste en columniste. Zij stortte zich al jong in de discussie over seksuele vrijheid met een bachelorscriptie over slutshaming. Ze laat zich horen via twitter, de blog stellingdames.nl en platform Harlot. – “Het is juist de massale zichtbaarheid die #MeToo zo krachtig heeft gemaakt: door de collectieve schreeuw van veel individuele vrouwen samen werd het probleem van seksueel geweld zichtbaar en onmogelijk nog langer te ontkennen of te bagatelliseren.”

Toine is huisarts en emeritus-hoogleraar. Ze streed met grote volharding voor meer aandacht voor familiaal geweld en goede medische behandeling van vrouwen. Ze richtte een van de eerste centra op waar slachtoffers van seksueel geweld zonder verwijzing kunnen binnenlopen voor gespecialiseerde hulp. – “Bij 5 op de 6 acute slachtoffers die zich melden, was de dader een bekende, een date, een vriend van een vriend, …”

Ook te gast zijn Pleun van Onzenoort; oprichter van Stichting Stop Straatintimidatie en Jenny Janssens; initiatiefnemer van Stichting NO THANKS!.