Literaire Kring Goirle met Lieve Joris

16 november 2018, van 20:00 tot 21:30 | CC Jan van Besouw

Kosten: LKG-leden: Gratis | Niet-leden: €7,50

Op vrijdag 16 november is Lieve Joris aanwezig bij de Literaire Kring Goirle en vertelt ze over haar nieuwste boek Terug naar Neerpelt. Zo op het eerste gezicht, als we afgaan op de titel, een buitenbeentje in het werk van Lieve Joris dat immers vooral andere werelden beschrijft: het Midden – Oosten, Afrika en Azië.

Over Lieve Joris

Lieve Joris (1953), geboren in Neerpelt in Belgisch Limburg, studeerde journalistiek aan de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht. Daarna begon ze te schrijven voor bladen als het toenmalige de Haagse Post en van daaruit ging ze over op het schrijven van boeken. Een stap die je geregeld tegenkomt bij journalisten. Lieve vertoeft dus veelal in het buitenland en woont in Amsterdam. Inmiddels heeft ze al vele boeken geschreven, zoals 'Terug naar Congo', 'De poorten van Damascus' en het vooral in Frankrijk bejubelde 'Het uur van de rebellen'.

Voor haar boek 'Op de vleugels van de draak' met als ondertitel 'Reizen tussen Afrika en China' (2013) ontving de auteur De VPRO Bob den Uyl Prijs .’Wat gebeurt er wanneer volkeren die geen koloniale geschiedenis delen, elkaar ontmoeten? Met die vraag trekt Lieve Joris, na jarenlang door Afrika te hebben gereisd, via Dubai naar China. Zij begeeft zich te midden van Afrikanen en Chinezen die als visjes achter de grote handelscontracten aan elkaars territorium binnenzwemmen, en beschrijft wat globalisering in hun leven betekent.’, aldus de tekst op de achterflap.

Daarnaast, uiteraard, aandacht voor 'Terug naar Neerpelt', dat zeer onlangs verscheen. Zoals dat bij vele auteurs het geval is die over hun geboorteplaats schrijven, geeft Lieve Joris ook aan: "Mijn geboortedorp is de broze, glazige vrucht van mijn verbeelding geworden." En over haar vertrek uit dat dorp, de wereld in: "Mijn vertrek uit die omgeving heeft een wak geslagen in mijn leven dat ik sindsdien onverminderd bezig ben te dichten." Welnu, haar boek gaat over een terugkeer naar haar geboortedorp, naar het gezin van negen kinderen waar ze deel van uitmaakt. En het gaat over het drama in de familie rondom de oudste en ontspoorde broer Fonny. In de Volkskrant van 8 september verscheen een uitgebreid interview met Lieve Joris over het boek, en haar familie.

- Tekst: Joost Minnaard

Praktische informatie

Je bent welkom op vrijdag 16 november om 20:00 uur in het CC Jan van Besouw. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met Boekhandel Bladzijde van Michel Buitelaar. Joost Minnaard neemt het literaire interview voor zijn rekening en er is uiteraard ruimte om vragen te stellen. Entree voor LKG-leden is gratis, voor niet-leden is de entree €7,50. 

Kun je er niet bij zijn op 16 november? Op donderdag 15 november is Lieve Joris ook te gast bij de Bibliotheek Berkel-Enschot.