Science Improv Jam: Het woord 'Hè'

14 november 2018, van 20:00 tot 21:30 | de Kennismakerij

Kosten: Gratis

Is het woord ‘hè’ dat Brabanders vaak gebruiken als ze iets niet goed hebben gehoord een wereldwijd verschijnsel? Is het wel een woord? Wat zegt het eigenlijk over hoe taal werkt? In 2015 leverde het taalonderzoek dat Mark Dingemanse en zijn team deden hen de Ig Nobelprijs op, de vaak grappige tegenhanger van de officiële Nobelprijzen die in het leven is geroepen om wetenschap toegankelijker te maken. In de Science Improv Jam op 14 november volg je een minicollege van Dingemanse, gevolgd door een hilarische improvisatieshow rondom dit tweeletterwoord.

Science Stories

De Science Improv Jam combineert Science Stories, zoals je die misschien kent van de programmering in de Kennismakerij tijdens Festival Mundial, met improvisatietheater. Een Science Story wordt gekenmerkt door een korte presentatie over een bijzonder verhaal of van een grappig, onverwacht of ietwat vreemd onderwerp uit de wetenschap. Op woensdagavond 14 november neemt Mark Dingemanse ons mee op een reis rond de wereld, van veldonderzoek in Ghana tot opnames uit Ecuador, Rusland en Laos. Onderweg leren we meer over de ongeschreven regels van de taal en over de kleine woordjes die onze meest complexe gesprekken bijeenhouden.

Improvisatietheater

De Tilburgse improvisatie-acteurs die vervolgens aan de haal gaan met het onderwerp worden aangevuld met een aantal spelers van buitenaf. Deze editie schitteren onder andere blogger Anne de Graaf, psycholoog David Khasho, trainer wetenschapscommunicatie Griet Coupé en de Vlaamse taalwetenschapper Ben Verhoeven in de cast van improvisers. Onderzoeker Arnoud Plantinga is de MC en pianist Joep Hullegie verzorgt de muziek en sound effects.

Woordlab

De Science Improv Jam is een nieuw voorbeeld van programma’s in Bibliotheek Nieuwe Stijl: het delen van kennis en verhalen door de bieb op andere manieren dan alleen via het boek. Het sluit aan bij de toekomstige programmering van het WoordLab in de LocHal-bibliotheek. In het WoordLab vind je in 2019 niet alleen een uitgebreide taal- en letterkundecollectie; het is ook een ontmoetingsplaats voor schrijvers, lezers en taalliefhebbers.

Toegang

Tickets voor de Science Improv Jam zijn gratis, maar reserveer vooraf door een mail te sturen aan scienceimprovjam@gmail.com. Zoals een jam betaamt, kan het publiek bij sommige scènes meespelen in de geïmproviseerde sketches. Laat bij je reservering alvast weten als je het leuk vindt om mee te improviseren.