[VOL] Rondleiding Fraters van Tilburg

19 januari 2019, van 13:00 tot 14:45 | TijdLab (Bibliotheek LocHal)

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In januari, februari en maart kun je deelnemen aan rondleidingen over het leesonderwijs en de Fraters van Tilburg.

Over de rondleidingen

Het leesonderwijs en de Fraters van Tilburg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In meer dan 150 jaar ontwikkelden de fraters diverse lesmaterialen, zoals letterkasten, leesplanken, lesmethoden en leesboekjes. Frater Caesarius Mommers begon zijn loopbaan op de parochieschool in de Tilburgse Noordhoek. Hij ontwikkelde een leesmethode die voortdurend werd aangepast aan de eisen van de tijd. Zo transformeerde ‘Boom, roos, vis’ (1960-1961) naar ‘Ik, Kim, Sim’ (2014). Meer dan 10 miljoen kinderen in Nederland en België  leerden lezen met de methode van de Tilburgse frater Mommers. Hij wordt de ‘Leesvader van Nederland’ genoemd. Dit verhaal en nog veel meer is te zien en te horen in het museum aan de Gasthuisring, waar een van de fraters een rondleiding verzorgt. 

Praktische informatie

De rondleidingen zijn op 19 januari, 2 februari, 16 februari en 2 maart en starten om 13.00 uur. We verzamelen bij het TijdLab in de LocHal en wandelen vervolgens door de Spoorzone naar het generalaat van de Fraters van Tilburg aan de Gasthuisring. De rondleiding wordt verzorgd door een van de fraters. 

Programma
13.00 uur Verzamelen in het TijdLab
13.15 uur Wandeling door LocHal, Burgemeester Brokxlaan, langs Joannes Zwijsen naar Gasthuisring
13.45 uur Aankomst bij Gasthuisring
14.00 uur Begin rondleiding
14.45 uur Einde rondleiding
Terugwandelen op eigen gelegenheid 

Aanmelden
Per rondleiding kunnen maximaal 12 personen deelnemen en er zijn geen kosten aan verbonden. Van tevoren aanmelden is gewenst en kan door te mailen naar petra.robben@stadsmuseumtilburg.nl.
Let op: alle rondleidingen zitten vol.

- Fotograaf: Jan van Oevelen