Lezing Leonie Cornips over leesplanken en identiteit [GEANNULEERD]

19 maart 2019, van 19:30 tot 20:30 | TijdLab (Bibliotheek LocHal)

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op dinsdag 19 maart geeft Leonie Cornips een lezing over leesplankjes: waarom zijn ze zo populair in Nederland?

Let op: deze lezing is geannuleerd. Aanmelden is niet meer mogelijk. 

Het mysterie van de leesplankjes: waarom zijn ze zo populair?

Bij het leesplankje dat onderwijzer Hoogeveen ontwierp – aap-noot-mies – hoorde een vertelselplaat, een letterdoosje, een leesboekje en natuurlijk het zwarte schoolbord met krijtjes. De leesplankjes waren bedoeld om lange en korte klinkers te kunnen herkennen. Het is niet voor niets dat het leesplankje ontworpen is rondom de invoering van de leerplicht in 1901. Begin 1900 verschijnt een versie voor Nederlands-Indië met het beginrijtje aap, gijs, dien, zus, boe en later voor het Afrikaans met lam, wit, pien en leen. Maar waarom is een leesmethode zo populair geworden buiten de schoolklas? Limburg alleen al telt nu minsten 61 leesplankjes in de verschillende dialecten, er is een levendige handel van leesplankjes op internet en een aap-noot-mies-app en zijn afbeeldingen van leesplankjes op objecten als broodtrommels, postzegels, beschuitblikken, kinderzitjes, chocolaatjes, kop en schotels, ansichtkaarten, kwartetten en geheugenspelletjes een commercieel succes. Tijdens de lezing probeert Leonie Cornips de vraag te beantwoorden waarom leesplankjes in Nederland zo populair zijn (geworden). 

Over Leonie Cornips

Leonie Cornips is werkzaam als onderzoeker Taalvariatie aan het Meertens Instituut (KNAW) Amsterdam en als Bijzonder Hoogleraar Taalcultuur in Limburg aan de Universiteit Maastricht. Zij is van huis uit taalkundige, sociolinguïst en gespecialiseerd in onderzoek naar vormen van nieuw Nederlands zoals het Nederlands gesproken in Heerlen of in Lombok, Utrecht en Rotterdam. Bovendien verricht zij onderzoek naar hoe jong kinderen het Nederlands als hun eerste en tweede taal verwerven. Ook onderzoekt zij taalcultuur (vooral in Limburg): hoe mensen zich door taalgebruik met elkaar wel of niet identificeren en anderen in- of uitsluiten. Haar nieuwste onderzoek richt zich op hoe dieren en mensen met elkaar communiceren (interspecies communication).

Deze lezing maakt onderdeel uit van de programmering rondom het project 'IK KIM SIM. PIRKE HÖSKE KWÈÈK' - Ontwikkelingen van leesonderwijs en leesplanken in Tilburg. 

Dit project is een samenwerking tussen het TijdLab, Stichting Tilburgse Taol, de Fraters van Tilburg en TilburgsAns en wordt mede mogelijk gemaakt door Erfgoed Tilburg, St. Jacques de Leeuw en Boekenschop.