Muzikale talkshow Notenkrakers

25 april 2019, van 20:30 tot 23:00 | Paradox (Telegraafstraat 62, Tilburg)

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Zoals elk jaar besteedt de april-editie van de muzikale talkshow Notenkrakers aandacht aan het naderende songfestival. Notenkrakers’ eigen popdeskundige John van Uden analyseert weer alle kanshebbers en schijnt zijn licht over opmerkelijke ‘randverschijnselen’. Maar er is meer. Nu de Nederlandse inzending Duncan Lawrence een Tilburgs tintje heeft, zou deze stad tijdens het songfestival eigenlijk massaal met hem mee moeten leven. Dat is althans het idee van enkele Tilburgse ondernemers en zij vonden een gewillig oor bij D66-raadslid Bas Verberk. Op donderdag 25 april gaan presentatoren Marc en Paul Geerts in Paradox met hem in gesprek.

Ondernemers uit de binnenstad benaderden Bas Verberk met de vraag of er tijdens de finale ergens in het centrum een groot scherm zou mogen komen. Daar zou heel Tilburg de voormalige student van de Rockacademie dan kunnen toejuichen. D66 ziet dat idee wel zitten. Maar zitten de Tilburgse songfestivalfans hier wel op te wachten? En hoe denkt de rest van de gemeenteraad erover? Notenkrakers zoekt het uit.

Echte Mensen
Het gaat op 25 april in Paradox echter niet alleen over Duncan Lawrence of het songfestival. Er is veel meer te beleven. Zo praten Marc en Paul Geerts ook met Hans Timmermans en Leon van Egmond, zeker geen onbekenden in muziekminnend Tilburg. Fireboots, S.I.T.P., Budha Building en E-Quad. Het is een bescheiden greep uit de acts waarmee Timmermans furore maakte. Multi-instrumentalist Van Egmond is niet alleen muzikant – o.a. Straf, Frans & Leon (met Frans van der Meer), Nathalie Matteau & Les Hommes Perdus – maar ook performer. Samen met een, althans in Tilburg, grote ónbekende – schrijver Mario Withoud uit Almere – begonnen Timmermans en Van Egmond het samenwerkingsproject Echte Mensen. Het resultaat van die samenwerking: poëtische geluidsculpturen op het snijvlak van kunstzinnige en populaire muziek. Volgens de drie tuimelt het publiek de voorstelling in en raakt het in een vrije val die spannend maar vertrouwd aanvoelt. Hoe? Dat laten ze horen en lichten ze toe in Notenkrakers.

Ranco Mes
Eind jaren tachtig speelde Ranco Mes in bands als JEUK, Duo Pardon en Trio Sorry. In 2003 hing een doorbraak in de lucht. Met trio Mazzel boekte hij tijdens de voorrondes van het National Songfestival succes met de parodie Nananana, maar het was uiteindelijk Esther Hart die de eer van ons land in Letland mocht verdedigen. Toch leek een carrière in de muziek uiteindelijk niet voor hem weggelegd. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Maandag 27 mei presenteert hij in Paradox zijn eerste soloalbum Hoor Me Dan, waarop hij onder meer samenwerkt met Antoine Kroes. ‘Een heerlijk, perfect rammelende mix van americana, Franse melancholie, pop en New Orleans.’ Tijdens Notenkrakers klinkt alvast een voorproefje en doet Ranco zijn verhaal.

Minions of Doom
Stonerband with hard- en psychedelic rock influences. Never ending grooves, licks & moves! Zo beschrijven de bandleden van de Tilburgse Minions of Doom hun muziek zelf op Facebook. Hun laatste EP dateert alweer van 2015, maar er is goed nieuws voor de fans van het viertal. Woensdag 10 mei presenteert de band een nieuw album (op ouderwets vinyl) in de Hall of Fame. Eerst schuiven ze aan bij Marc en Paul Geerts. Want waarom hebben ze ruim anderhalf jaar gedaan over de opnames?

Switch Bones
Het gas erop. Daar houdt het Tilburgse/Dordtse trio Switch Bones wel van. Erik van Haaren maakte furore met One In A Million en zong een blauwe maandag bij The Undeclinables. Samen met Marjolijn Nestelaar (bas) en Geert Teekens (drums) gooit hij het sinds 2016 over een andere boeg. Verwacht aanstekelijke popmelodieën gecombineerd met een zware gitaarsound. Invloeden zijn onder meer Nirvana, Melvins en Queens of the Stone Age. Het onlangs verschenen album And In Darkness I Found is positief ontvangen. Tijd voor een interview en een kort optreden.

Praktische informatie
Notenkrakers vindt plaats op donderdag 25 april in muziekpodium Paradox, Telegraafstraat 62 in Tilburg. Het programma begint om 20.30 uur (deuren open: 19.30 uur) en de entree is gratis. Meer informatie op de Notenkrakers-Facebookpagina: www.facebook.com/notenkrakerstilburg.

De organisatie is in handen van cultureel organisatiebureau EefEvents.

- Foto: Echte Mensen, van links naar rechts Hans Timmermans, Mario Withoud en Leon van Egmond. Fotograaf: Norma van der Horst