Fontys for Society | Openbaar college: weerbaar tegen nepnieuws

14 mei 2019, van 19:30 tot 21:00 | KennisMakerij (Bibliotheek LocHal)

Kosten: Gratis

De toename en snelle verspreiding van nepnieuws en de impact daarvan op de politieke en publieke agenda is een thema dat, zeker na de vermeende invloed van nepnieuws op de Amerikaanse verkiezingsuitslag, internationaal veel aandacht krijgt. Hoe kunnen we ons in de aanloop naar de Europese verkiezingen behoeden voor desinformatie?

Er is afgelopen jaren door veel nieuwsplatforms geëxperimenteerd met diverse vormen van factchecken, variërend van het inzetten van extra redacteuren op journalistieke redacties, specifieke experts en slimme technologie (o.a. artificiële intelligentie) gericht op het eerder herkennen van onbetrouwbare informatie en het betrekken van lezers bij het verificatieproces. Toch blijken de huidige factcheck strategieën niet afdoende om nepnieuws uit te sluiten. Het aantal door trollen en bots gepubliceerde desinformatie neemt nog steeds toe. Online manipulatie zou volgens onderzoek van de Amerikaanse organisatie Freedom House de verkiezingen in ruim achttien landen negatief beïnvloed hebben.

Er zijn vanuit het Nederlandse kabinet dan ook zorgen dat ook de Europese verkiezingen (23 mei) gekaapt gaan worden door trollen en hackers. Hoe kunnen we ons daartegen weren? Moeten we allemaal leren bots en trollen te herkennen? Wellicht elfjes in plaats van trollen gaan inzetten, zoals dat in Litouwen gebeurde of wellicht zelf nepnieuws gaan maken om weerbaarder te worden. Kortom welke strategieën zetten we in om onszelf weerbaarder te maken tegen desinformatie?

Openbaar college

Tijdens dit gratis openbaar college in de LocHal neemt Danielle Arets van het Fontyslectoraat Journalistiek en Verantwoorde Innovatie je mee in de duistere wereld van trollen en bots. Daardoor leer je hoe je nepnieuws kunt herkennen en hoe je je beter tegen nepnieuws kunt weren. Bovendien gaan we zelf aan de slag met factchecken met een workshop door The Factory, het factcheck lab van Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Het Lectoraat onderzoekt samen met Trollenfabriek DROG en gedragswetenschapper Sander Hermsen of het zelf maken van nepnieuws ons weerbaarder maakt en onderzoekt nieuwe manieren van verificatie, waaronder het inzetten van artificiële intelligentie.

Fontys for Society in de LocHal

In de hedendaagse wereld ben je nooit uitgeleerd. Een leven lang nieuwsgierig blijven, is dan ook geen keuze meer, maar een must. Fontys is als kennispartner actief in de regio om de professionals van de toekomst op te leiden. Hierbij willen zij hun kennis niet alleen delen met de studenten, maar ook met jou. In toegankelijke openbare colleges gaan docenten, studenten en lectoren van Fontys in op actuele ontwikkelingen en thema’s. Dat levert je niet alleen kennis en informatie op, maar ook verrassende inzichten. Deze editie van Fontys for Society vindt plaats in dé nieuwe ontmoetingsplek van Tilburg: de LocHal.

Aanmelden

Wil je dit college bijwonen? Dan ben je welkom op dinsdag 14 mei om 19.30 uur in de KennisMakerij (2e verdieping in de Bibliotheek LocHal). Toegang is gratis, maar aanmelden is gewenst. Meld je aan door te mailen naar kennismakerij@bibliotheekmb.nl