Literaire lezing Joris van Casteren

22 mei 2019, van 20:00 tot 22:00 | de Bibliotheek Oisterwijk

Kosten: €7,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Schrijver Joris van Casteren (1976) houdt op 22 mei in de Bibliotheek Oisterwijk een lezing over zijn boek 'Moeders lichaam.' Een intrigerend, waargebeurd verhaal over een zoon die in gesprek gaat met zijn overleden moeder.

Over schrijver Joris van Casteren

Joris van Casteren stond als journalist al bekend om zijn meesterlijke reportages, waarvoor hij het Gouden Pennetje ontving, toen hij in 2008 doorbrak met Lelystad, dat genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs. Daarna publiceerde hij onder meer de eveneens juichend ontvangen boeken Het been in de IJssel (2013, genomineerd voor de Bob den Uyl Prijs) en Mensen op Mars (2016).

Op 22 mei Joris komt samen met zijn vriendin en celliste Sara Gabalawi naar Oisterwijk. Gabalawi speelde oa. in het Residentie Orkest en Rotterdams Philharmonisch orkest en zal de avond muzikaal begeleiden. De Boekhandel Oisterwijk zorgt voor het interview.

Over het boek 'Moeders lichaam'

Piet van der Molen is een kinderloze vrijgezel die nooit heeft gewerkt en altijd thuis is blijven wonen, in het Zuid-Limburgse dorp Oirsbeek. Broers of zussen heeft hij niet. Na de dood van zijn vader verlangt moeder dat Piet diens plaats inneemt. Als moeder in de snikhete zomer van 2013 overlijdt, besluit Piet haar in huis te houden. Hij blijft gesprekken met haar voeren, zijn verdriet is groot. Tweeënhalf jaar later staan er twee agenten bij hem op de stoep. Een paar uur later kijkt de straat toe hoe mensen in witte pakken een gammele kist naar buiten takelen. 

Gegrepen door dit voorval reist Joris van Casteren naar Oirsbeek af. Tussen Piet en hem ontstaat een wonderlijke vriendschap. Het boek Moeders lichaam, geschreven in Van Casterens door verwondering en droge humor gekenmerkte stijl, is een onthutsend verhaal over liefde, dood, trouw en bedrog. Tevens is het de kroniek van een kwijnend dorpsleven in een krimpregio, waar gemeenschapszin en sociale controle niet langer vanzelfsprekend zijn.

Deze lezing bijwonen?

De literaire lezing met Joris van Casteren op woensdag 22 mei vindt plaats in de Bibliotheek Oisterwijk.
Je bent van harte welkom vanaf 19.30 uur (inloop met koffie/thee).

Kaarten kosten €7,50 en zijn te bestellen via Tiliander: