De Open Monumentendag 2019

15 september 2019, van 12:30 tot 16:30 | de Bibliotheek LocHal

Kosten: gratis (voor rondleidingen aanmelden)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De Open Monumentendag 2019 heeft als landelijk thema ‘Plekken van plezier’. Het thema gaat over de plekken waar mensen voor hun plezier en mét plezier naartoe gingen en gaan. Of dat nu het theater, een park, een sportclub of een café is, het wemelt in ons land van de monumenten van ontspanning, vermaak, plezier en vrije tijd. In Tilburg (15 september) en Berkel-Enschot (14 september) zijn een aantal panden opengesteld waar je met plezier naartoe kunt gaan. Er zijn rondleidingen, livemuziek, horeca, sport en spel, en nog veel meer activiteiten.

Plek van plezier

Ook de LocHal is een ‘Plek van plezier’ en doet mee op 15 september aan Monumentendag. In samenwerking met gemeente Tilburg, Fontys lerarenopleiding, Avans, Heemkundekring Tilburg en Erfgoed Tilburg organiseren we die dag verschillende activiteiten in de LocHal.

Bij de beide ingangen van de LocHal vind je informatiepunten met daarop alle info over Monumentendag en de monumenten die deze dag zijn te bezoeken.

Programma TijdLab

12.30 - 16.30 uur  LocHal Escape, speel het spel!
Vanuit Fontys lerarenopleidingen hebben 3 studenten, Odward Verstappen, Nina Robart en Maud van Keulen, voor de module Erfgoed & Erfgoededucatie een escape ontwikkeld voor de LocHal. Deze escape zal in uitgevoerd worden tijdens de Open Monumenten Dag op 15 september. De studenten van Fontys hebben een educatieve en uitdagende escaperoom bedacht met als thema ‘de ontwikkelingen van de spoorzone, specifiek de LocHal’.

Tijdens de escape wordt er in twee teams gespeeld, er zijn hierbij drie opdrachten en een eindkluis. Het is dan de bedoeling dat je als team het snelst bij de eindkluis komt. Gedurende de dag worden de tijden van alle teams bijgehouden, ze kunnen zich ter plekke inschrijven met hun e-mailadres. Wie aan het einde van de middag de snelste tijd heeft kan een prijs winnen.

Praktische informatie:
Je bent welkom in het TijdLab tussen 12.30 en 16.30 uur. De escape kan gratis worden gespeeld en aanmelding vooraf is niet nodig.

Programma KennisMakerij

12.30 - 16.30 uur Website presentatie monumenten van Tilburg
Heemkundekring Tilborch presenteert deze middag een nieuwe website waarop ruim 360 monumenten van Tilburg worden gepresenteerd. Je vindt op de website de Monumenten van de Week, zoals deze tot nu toe steeds in Stadsnieuws zijn gepubliceerd, met daarnaast Stadsverkenningen. In de KennisMakerij kun je kennismaken met deze website en in gesprek met leden van de Heemkundekring.

12.30 - 16.30 uur Studenten Avans filmden monumenten Tilburg
Studenten van Avans hebben een aantal monumenten in Tilburg in beeld gebracht en tonen deze filmpjes in de KennisMakerij. Laat je verrassen door de blik van deze studenten op de Tilburgse monumenten.

Programma rondleidingen

13.00 en 15.00 uur Rondleidingen door de LocHal

Maak kennis met de veelzijdige LocHal. Nergens werk en studeer je creatiever en ontspannen. Wij, de Bibliotheek Midden-Brabant, KunstLoc Brabant en Seats2meet, nemen je als kersverse bewoners mee naar het verleden, heden en de toekomst van onze monumentale LocHal tijdens een gratis rondleiding van 30 - 45 minuten gegeven door vrijwilligers. Tijdens de Monumentendag zullen er rondleidingen zijn in de LocHal om 13.00 en 15.00 uur.

Praktische informatie:
Inschrijven voor een van deze rondleidingen kan via https://www.lochal.nl/over-de-lochal/rondleidingen.

Deze activiteiten maken onderdeel uit van het programma ‘Monumentendag Tilburg’ en worden georganiseerd door het TijdLab in samenwerking met Fontys lerarenopleiding, Avans, Heemkundekring Tilburg, gemeente Tilburg en Erfgoed Tilburg.