30 jaar Val van de Muur: De voorstelling

9 november 2019, van 20:15 tot 21:45 | KennisMakerij (Bibliotheek LocHal)

Kosten: €12,50 euro

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Het is tijdens het weekend van 9 november exact 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur ten val kwam. Het ultieme moment om de retro-muziektheatervoorstelling ‘Immer Gerade Aus’ na 3 uitverkochte voorstellingen in 2018 in de oude KennisMakerij nogmaals op te voeren. Dit keer met de LocHal als het decor. De setting is het Oost-Berlijn van de jaren '80. De karakters geïnspireerd door de musical ‘Rent’. En de liedjes zijn beïnvloed door de grootste hits uit de Duitse popgeschiedenis.

De Berlijnse Muur was een historische bouwwerk dat tot november 1989 Berlijn in een oostelijk en een westelijk deel verdeelde. In ‘Immer Gerade Aus’ volgen we een vriendengroep in de Deutsche Demokratische Republik (DDR) aan de oostzijde van de Muur. Met hun dromen, verlangens, Trabantjes en angst voor de geheime dienst. Hoe is het leven als je eigenlijk nooit weet wie je kunt vertrouwen? Wat doe je als je een kans krijgt die haaks staat op jouw idealen? Kan liefde opbloeien dwars door beton, prikkeldraad en zoeklicht heen? Hoe danste je in die tijd toen rock ’n roll uit den boze was? En hoe smaakt de DDR-variant op het kapitalistische Coca Cola? Krijg antwoord op deze vragen en meer in deze unieke theaterervaring bedacht door Tilburgse theatermakers.

Tickets en cast

Voor toegangskaarten voor zaterdag 9 en zondag 10 november ga je naar de website www.immergeradeaus.com. Op deze site vindt je ook meer informatie over de productie en de cast. De acteurs zijn ter voorbereiding op de productie in gesprek gegaan met oud-inwoners van de DDR over het leven van toen.

In het programma ‘30 jaar Val van de Muur: Film + nagesprek’ kun je dat zelf ook doen. Na de filmvertoning gaat ‘Immer Gerade Aus’-hoofdrolspeler Arnoud Plantinga samen met de zaal in gesprek met Anja Fricke. Ze vertelt o.a. over hoe ze als klein meisje opgroeide in de DDR en over verboden films uit die tijd.

Meer 30 jaar Val van de Muur

In de week van het 30 jarige jubileum van de val van de Berlijnse Muur, roepen Het Zuidelijk Toneel, de KennisMakerij, Theater De Nieuwe Vorst en Cinecitta een ‘Tilburgse week van de democratie’ in het leven:

Vrijdag 1 november t/m zondag 10 november, FoodLab (Bibliotheek LocHal)
Mini-expo met als thema ‘DDR’

Maandag 4 november, KennisMakerij (Bibliotheek LocHal)
Tegenlicht MeetUp ‘Next generation democratie’

Woensdag 6 en donderdag 7 november, Theater De Nieuwe Vorst
Een democratische avond voor bijna iedereen
Live onderzoeksperformance van HZT, Stg. NieuweHelden, Arsenaal/Lazarus. “Hartverwarmende suggestie voor het redden van de democratie” aldus Theaterkrant.nl.

Woensdag 6 november, Cinecitta
Das schweigende Klassenzimmer
Eénmalig terug in Cinecitta. Gevolgd door een nagesprek met Anja Fricke, oud-inwoner van het toenmalige Oost-Duitsland.

Zaterdag 9 en zondag 10 november, KennisMakerij (Bibliotheek LocHal)
Immer geradeaus
Een retro-muziektheatervoorstelling over een vriendengroep à la de musical Rent in het Oost-Berlijn van voor de val van de Berlijnse Muur.

‘Immer Gerade Aus’ is een samenwerking met de Kennismakerij en Klundert Audiovisueel. De productie wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun vanuit Art-fact.