Klokken Klinkend Erfgoed

20 november 2019, 08:00 t/m 12 januari 2020, 22:00 | TijdLab (Bibliotheek LocHal)

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In het TijdLab is vanaf woensdag 20 november een klokkeninstallatie te bezichtigen. Deze installatie is gemaakt door Werkgroep De Torenklok ter gelegenheid van Tilburg 75 jaar vrij!

Klokkenroof

Klokken van kerken, kloosters en kapellen hebben in de Tilburgse geschiedenis een belangrijke rol gespeeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er veel klokken geroofd. Hoewel er na de oorlog een flink aantal is teruggeplaatst, dreigt er voor de tweede keer een ‘klokkenroof’ omdat kerken verdwijnen en de klokken een ‘bronswaarde’ hebben.

Werkgroep De Torenklok

Sinds 2016 zet Werkgroep De Torenklok zich in om de luidklokken in Tilburg en omstreken op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Dat doet de werkgroep onder andere door het organiseren van seculiere luidingen, het geven van adviezen, voorlichting en rondleidingen. Ook het inventariseren van het klokkenbestand en het zo goed mogelijk in stand houden van dit klinkend erfgoed hoort daarbij.

Rondleidingen kerktoren het Goirke

Wie het klokkenluiden eens van dichtbij wil meemaken, is van harte welkom! Op zaterdag 21 december is de kerktoren van het Goirke toegankelijk na een flinke klim- en klautertocht boven de gewelven van de kerk. Er zijn drie rondleidingen. Kijk of er een geschikte tijd voor jou bij zit. Zien we je dan ook?!

Foto: Regionaal Archief Tilburg
Deze klokkeninstallatie en de rondleidingen zijn activiteiten van het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) i.s.m. Werkgroep De Torenklok.