Lezing ‘De Laatste Getuigen’ door Paul Spapens [VOL]

12 november 2019, van 19:30 tot 21:00 | StemmingMakerij (Bibliotheek LocHal)

Kosten: gratis (wel aanmelden)

Kom luisteren naar Paul Spapens die vertelt over een Tilburgse boerin die werd opgenomen in Huize Voorburg in Vught. Ze was krankzinnig geworden nadat haar man door een Vliegende Bom om het leven was gekomen. Dit was een van de talloze grote en kleine drama’s die zich in Tilburg op en rond de bevrijding op 27 oktober 1944 afspeelden.

Documentaire

Aan het begin van de lezing wordt een korte documentaire vertoond. Een aantal hoogbejaarde Tilburgers vertelt daarin over wat ze tijdens de bevrijding hebben meegemaakt. In deze documentaire draait alles om de herinneringen van deze dertien (het Tilburgse kengetal) Tilburgers. Zij komen aan het woord in de indrukwekkende, door Caroline Evers en Stijn van de Loo samengestelde documentaire. Zij zijn ‘de laatste getuigen’ van de gebeurtenissen tijdens de bevrijding van Tilburg en hun verhalen staan centraal in het project ‘De Laatste Getuigen’ van de Stichting Petrus Donders Tilburg.

Expositie'en Lezing: De Laatste Getuigen

Dit project omvat o.a. de expositie, ‘De Laatste Getuigen’, die van 27 oktober tot en met 5 mei 2020 in het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg Noord te zien is. Het is tevens de titel van een door Caroline Evers en Paul Spapens samengesteld boek.

In zijn lezing in de Bibliotheek LocHal gaat Paul Spapens daarnaast dieper in op de redenen waarom het Peerke Donders Paviljoen deze bijdrage aan 75 jaar bevrijding heeft opgezet: Bevrijdingsdag 27 oktober is tevens de geboortedag van Peerke Donders.

Datum: dinsdag 12 november
Locatie: de Stemmingmakerij,de Bibliotheek LocHal|
Tijd: inloop vanaf 19.15 uur, start om 19.30 - 21.00 uur

Deze lezing zit VOL

Paul Spapens is schrijver, cultuuractivist en sinds jaar en dag betrokken bij het erfgoed van Peerke Donders. In mei van dit jaar werd hij onderscheiden met de Zilveren Anjer, de hoogste cultuuronderscheiding van Nederland.