Open Source Event: WoordLab

2 november 2019, van 12:00 tot 16:00 | WoordLab (Bibliotheek LocHal)

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Kom naar het Open Source Event op zaterdag 2 november in de Bibliotheek LocHal en schrijf gezamenlijk interactieve fictie met Twine.

Interactive fiction

“You are standing in an open field west of a white house, with a boarded front door. There is a small mailbox here.”

Dit is het openingsscherm van één van de eerste computergames ooit, genaamd Zork. De allereerste computers konden vrijwel alleen maar tekst weergeven, dus waren niet vanzelfsprekend om voor entertainment te gebruiken. Maar toch ontstonden de eerste games al kort na de eerst computer. Deze oudste vorm van computergames hadden dus nog helemaal geen bewegende beelden of realistische graphics. Deze spellen waren interactieve verhalen waarbij de lezer zélf de acties en beslissingen van de hoofdpersoon kan beïnvloeden door handelingen te typen of aan te klikken op het scherm. Het kan zo dus zijn dat twee lezers een compleet verschillende afloop te zien krijgen, afhankelijk van de keuzes die zij maken. Deze games bestaan volledig uit tekst en worden text adventures of interactive fiction genoemd.

Twine

Tot vandaag de dag is deze klassieke vorm van interactive fiction nog steeds een populaire manier om een verhaal te vertellen. Dankzij de open source software Twine hoef je geen programmeur te zijn om je eigen text adventure game te schrijven.

Kom je eigen interactieve verhaal schrijven of voeg je eigen hoofdstuk toe aan een collectief verhaal van alle bezoekers, tijdens deze Twine demonstratie in het WoordLab!

Meer Open Source

Voor andere Open Source activiteiten, workshops en presentaties in de Bibliotheek LocHal kijk hier.

Afbeelding: Golden Threads van maker Allan Xia.