Open Source Event: Open Source Society

2 november 2019, van 12:00 tot 16:00 | DigiLab (Bibliotheek LocHal)

Kosten: gratis

Zaterdag 2 november staat de Bibliotheek LocHal in het teken van ‘Open Source’. Maak kennis met het belangeloos delen van informatie, producten en diensten. Leer hoe je ‘open source bier’ brouwt. Maak kennis met social media platform Okuna. Speel ‘open source games’. Ga op Virtual Reality expeditie. Of vind je weg met ‘open source navigatie’ Open Street Maps. Kom, maak (en deel je) kennis tijdens hét Open Source Event 2019.

Kennis delen

Open source staat voor het vrij delen van bronnen. Dit kunnen bijvoorbeeld kennisbronnen zijn, of de broncode van software. De term vindt zijn oorsprong in de jaren '90, toen het open source model werd ingezet voor de ontwikkeling van software. Inmiddels kun je de open source ideologie in allerlei gebieden terug vinden. Denk maar eens aan Wikipedia; de online encyclopedie, waarvan de bron open is waaraan iedereen een bijdrage kan leveren. Maar ook bijvoorbeed een zadenruilbeus waar de ‘bronmaterialen’ van planten worden gedeeld. Ook de Bibliotheek, waar kennis en verhalen worden gedeeld, is ‘Open Source’.

13.00 - 14.00     Frank Overman van Open Street Map
                           De mogelijkheden van open en vrije geografische kaarten

13.00 - 14.00     Nico Rikken van Free Software Foundation
                           Hoe 'free software' bijdraagt aan vrijheid en transparantie

13.00 - 14.00     Jan Willem de Groot van WikiHouseNL
                           De toekomst van bouwen. Door iedereen, voor iedereen

13.30 - 14.30     Peer Verbruggen van Brabants Erfgoed (TijdLab)
                          Het verbinden van verhalen en objecten uit de hele provincie

14.00 - 15.00     Emiel Brok van SUSE
                          Alle software moet Open Source zijn, te beginnen bij het Onderwijs.

14:00 - 15:00     Ad Vlems van Ecodorp Boekel (StemmingMakerij)
                          Open Source lost wereldproblemen sneller op!

14.30 - 15.30     Cris Kremers van Brabant Cloud (TijdLab)
                          Open Source en Erfgoed-Collecties

15:00 - 16.00     Toby Jones van ASEED
                          Open source campaigning and City Seed Banks (engelstalig)

15.00 - 16.00     Cor Nouws van LibreOffice
                           Libre Office - Creëren, delen, samenwerken

15.00 - 16.00     Joel Hernandez van Okuna
                           Een privacy vriendelijk en veilig alternatief voor Facebook (engelstalig)

15.00 - 16.00     Piet Kooiman met makkelijke Linux tips

1. In het WoordLab is doorlopend een Interactive Storytelling met Twine.
  2. In de Expo ruimte is om 14.00 uur de Workshop Zakdoek borduren - deel je verdriet! Aanmelden hiervoor kan via Kunstloc.
  3. In het DigiLab is doorlopend de workshop 'Open Source Stad: bouw mee aan de stad van de toekomst in Virtual Reality' door Rutger Kamerbeek.

Demonstraties

1. Vitasys: VR expedities in het FutureLab
  2. LEF: muziek maken met de Theremin Pi
  3. Fix2go: Linux laptops uitproberen
  4. MSDOS Retrogame Stations: zo gameden je ouders...
  5. WikiHouse: design en bouw je eigen huis
  6. Angry Gnome Brew: open source bier brouwen
  7. The Venus Project: resource based economy
  8. KennisCloud: het community netwerk rondom actuele, maatschappelijke relevante thema's
  9. ASEED: zaden en gewassen stand
  10. Ecodorp Boekel: stand

Dit vierde en grootste Open Source Event van Brabant wordt georganiseerd door het DigiLab van de Bibliotheek Midden-Brabant in samenwerking de Linux Education Foundation (LEF).