Tegenlicht MeetUp: Next generation democratie

4 november 2019, van 19:30 tot 21:00 | KennisMakerij (Bibliotheek LocHal)

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

2019 is het jaar van de waarheid voor de democratie in Europa. Populistische bestuurders veranderen haast ongezien in autoritaire leiders, die zagen aan de stoelpoten van de democratie. Een nieuwe generatie denkers en doeners komt in verzet en springt in de bres voor democratie en vrijheid.

VPRO Tegenlicht

Aan de hand van fragmenten uit ‘Next generation democratie’ van VPRO Tegenlicht (uitgezonden op zondag 20 januari op NPO2) praten praten we met verschillende gasten over de toekomst van de democratie. Host van de meetup is theatermaker Lucas De Man. 

In search of Democracy 3.0

Lucas De Man reist op dit moment met een groep kunstenaars door Europa met In search of Democracy 3.0, een onderzoek naar hedendaagse democratieën, met al hun uitdagingen en oplossingen voor de toekomst. Onderdeel daarvan is de door Nederland tourende performance. Een democratische avond voor bijna iedereen. Tijdens deze Tegenlicht MeetUp krijgen we een preview van de performance die later deze week in Theater De Nieuwe Vorst staat.

Gasten

Te gast zijn verder Rudy van Belkom, initiatiefnemer van Het Nieuwe Kiezen. Rudy pleit voor een kleurrijker en modulair kiessysteem als alternatief voor ons ouderwetse Nederlandse kiessysteem. Daarnaast is Judith Stevens van Stem op een vrouw te gast. Deze organisatie zet zich in om de politieke representatie en emancipatie van vrouwen in de politiek te verbeteren.

Meer 30 jaar Val van de Muur

In de week van het 30 jarige jubileum van de val van de Berlijnse Muur, roepen Het Zuidelijk Toneel, de KennisMakerij, Theater De Nieuwe Vorst en Cinecitta een ‘Tilburgse week van de democratie’ in het leven:

Vrijdag 1 november t/m zondag 10 november, FoodLab (Bibliotheek LocHal)
Mini-expo met als thema ‘DDR’

Maandag 4 november, KennisMakerij (Bibliotheek LocHal)
Tegenlicht MeetUp ‘Next generation democratie’

Woensdag 6 en donderdag 7 november, Theater De Nieuwe Vorst
Een democratische avond voor bijna iedereen
Live onderzoeksperformance van HZT, Stg. NieuweHelden, Arsenaal/Lazarus. “Hartverwarmende suggestie voor het redden van de democratie” aldus Theaterkrant.nl. 

Woensdag 6 november, Cinecitta
Das schweigende Klassenzimmer
Eénmalig terug in Cinecitta. Gevolgd door een nagesprek met Anja Fricke, oud-inwoner van het toenmalige Oost-Duitsland. 

Zaterdag 9 en zondag 10 november, KennisMakerij (Bibliotheek LocHal)
Immer geradeaus
Een retro-muziektheatervoorstelling over een vriendengroep à la de musical Rent in het Oost-Berlijn van voor de val van de Berlijnse Muur.