Rondleidingen kerktoren van het Goirke

21 december 2019, van 13:00 tot 17:15 | Sint Dionysiuskerk

Kosten: € 5,00 euro

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Ter gelegenheid van Tilburg 75 jaar vrij! zullen er zaterdag 21 december rondleidingen zijn in de klokkentoren van het Goirke door Werkgroep De Torenklok.

Klokkenroof

Klokken van kerken, kloosters en kapellen hebben in de Tilburgse geschiedenis een belangrijke rol gespeeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er veel klokken geroofd. Hoewel er na de oorlog een flink aantal is teruggeplaatst, dreigt er voor de tweede keer een ‘klokkenroof’ omdat kerken verdwijnen en de klokken een ‘bronswaarde’ hebben. Klokken van kerken, kloosters en kapellen hebben in de Tilburgse geschiedenis een belangrijke rol gespeeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er veel klokken geroofd. Hoewel er na de oorlog een flink aantal is teruggeplaatst, dreigt er voor de tweede keer een ‘klokkenroof’ omdat kerken verdwijnen en de klokken een ‘bronswaarde’ hebben.

Werkgroep De Torenklok

Sinds 2016 zet Werkgroep De Torenklok zich in om de luidklokken in Tilburg en omstreken op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Dat doet de werkgroep onder andere door het organiseren van seculiere luidingen, het geven van adviezen, voorlichting en rondleidingen. Ook het inventariseren van het klokkenbestand en het zo goed mogelijk in stand houden van dit klinkend erfgoed hoort daarbij.

Vanaf woensag 20 november zal in het TijdLab van de Bibliotheek LocHal een klokkeninstallatie te bezichtigen zijn.

Rondleidingen kerktoren het Goirke

Wie het klokkenluiden eens van dichtbij wil meemaken, is van harte welkom! Op zaterdag 21 december is de kerktoren van het Goirke toegankelijk na een flinke klim- en klautertocht boven de gewelven van de kerk. Er zijn drie rondleidingen, maximaal 15 personen per rondleiding van 1 ¼ uur. De beklimming van de klokkentoren is op eigen risico. Extra tip: Kleed je warm aan!

Praktische informatie

Datum: zaterdag 21 december.
Locatie: in de kerktoren van het Goirke: Sint Dionysiuskerk, Goirkestraat 68, 5046 GL Tilburg.
Tijd: er zijn drie rondleidingen, om 13.00 uur, 14.30 uur en om 16.00 uur. Maximaal 15 personen per rondleiding van 1 ¼ uur toegestaan.
Kosten: deelname kost 5 euro per persoon, ter plaatse (contant) te voldoen. De opbrengsten van de rondleidingen komen ten goede aan de nog te vervangen tweede klokkenstoel.
Aanmelden: via detorenklok@gmail.com, met opgave van naam en tijdstip rondleiding. Breng als toegangsbewijs de bevestigingsmail mee.

Foto: Regionaal Archief Tilburg
Deze klokkeninstallatie en de rondleidingen zijn activiteiten van het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) i.s.m. Werkgroep De Torenklok.