Expo en verhalen 'Toen mijn vader nog een gastarbeider was'

13 februari 2020, van 13:30 tot 18:00 | de Bibliotheek LocHal, begane grond

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Het verhaal van de gastarbeider is er een die vooral binnenkamers verteld wordt, met veelzeggende blikken, tussen hen die er zelf bij waren. Verder zwegen de vaders vooral. Veel Nederlanders met een Marokkaanse of Turkse afkomst hebben een vader die ooit naar Europa vertrok om te werken. De gastarbeiders die in de jaren zestig en zeventig naar Nederland kwamen, zijn nu senior plus.

Voordat ze er niet meer zijn, nam Halima el Hajoui-Özen, zelf de dochter van zo’n vader, de taak op zich hun verhalen te delen. Want hoe was het om naar Nederland te komen om er – zonder vrienden en familie – een nieuw bestaan op te bouwen?

Voorstelling: Toen mijn vader nog een gastarbeider was

Vijf kinderen van gastarbeiders vertellen het verhaal van hun vader. Over de stap die het leven van hun gezin voorgoed veranderde. Nog altijd actuele verhalen, die vergeten dreigen te worden, zeker nu deze generatie mannen letterlijk aan het uitsterven is. De voorstelling, uit december 2019, was de start van een groter onderzoek naar het verhaal van de Tilburgse gastarbeiders en hun bijdrage aan de stad, dat Özen in 2020 start. Dat o.a. moet leiden tot een tentoonstelling en een publicatie. Dit jaar zal de voorstelling nog een aantal keren spelen op verschillende plaatsen in Tilburg en omstreken.

Mini expositie

Tijdens Human Library tref je foto’s en de verhalen die hierachter schuilen op de begane grond van de Bibliotheek LocHal bij de ingang aan de Zuidkant.