De invloed van corona op (Tilburgs) erfgoed

15 juni 2020, 09:00 t/m 31 augustus 2020, 18:00 | TijdLab (Bibliotheek LocHal)

Kosten: gratis

Onder invloed van het coronavirus verandert de wereld om ons heen. Het TijdLab (de Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) onderzoekt de komende tijd de invloed van een pandemie als corona op (Tilburgs) erfgoed. Ontstaat door corona nieuw erfgoed?

Corona en de invloed op taal

Nieuwe woorden ontstaan en bestaande krijgen een andere lading. Deze coronacrisis inspireerde de Tilburgse kunstenaar Hoi-Shan Mak tot het maken van een nieuw woordenboek, het coronabeeldwoordenboek. Hoi-Shan creëert en interpreteert woorden naar de huidige coronatijd en laat zien dat we door deze crisis taal soms anders in gaan vullen en dat nieuwe woorden ontstaan. Vanaf maandag 15 juni is een aantal afbeeldingen uit dit coronabeeldwoordenboek te zien in het TijdLab in de Bibliotheek LocHal.

Gaan deze nieuwe taaluitingen ook tot toekomstig erfgoed behoren? Hoi-Shan vertelt en prof. dr. Jos Swanenberg, hoogleraar Diversiteit in Taal en Cultuur in Brabant aan Tilburg University, geeft in onderstaande video zijn visie hier op. Swanenbergs reflectie is vanaf 15 juni ook te zien in het TijdLab en online via www.lochal.nl/TijdLab.

Videoreeks en expo

Hoe beïnvloedt het coronavirus de wereld om ons heen? Het TijdLab ging op onderzoek uit met een camera en sprak verschillende mensen over de relatie tussen het virus en de erfgoedpraktijk. Ook deze reflecties zijn de komende tijd te zien in het TijdLab en online op www.lochal.nl/TijdLab.

Tekst gaat onder de video door.

Workshops: teken de invloed van corona op jouw leven

Hoi-Shan deelt door haar tekeningen en woorden hoe zij deze crisis heeft ervaren. Wil jij samen met Hoi-Shan Mak je eigen handgetekende prent maken? Meld je dan aan voor een van de zomer workshops in het Tijdlab. Ook kun je binnenlopen in het TijdLab en zelf optekenen wat de invloed van deze crisis is op jouw eigen leven. Neem kennis van elkaars ervaringen en belevingen via de uitingen op de Verhalenwand.

Oproep

De discussie rondom het wel/niet dragen van mondkapjes is groot. Wat we zien is dat het dragen van een mondkapje een steeds normaler beeld wordt in onze stad. Voor een kleine expo in het TijdLab zijn we op zoek naar verschillende mondkapjes die soms worden gekocht maar ook steeds vaker zelf worden gemaakt. Wil jij jouw mondkapje laten zien? Neem dan contact op met info@stadsmuseumtilburg.nl.

Onderdeel van deze tentoonstelling over de invloed van corona op (Tilburgs erfgoed) zijn de zomer workshops in het Tijdlab, georganiseerd door Hoi-Shan Mak en het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg).