[voorlopig geannuleerd] De Verhalentafel van de Spoorzone

5 september 2020, 09:00 t/m 8 november 2020, 17:00 | TijdLab (Bibliotheek LocHal)

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Heb jij nog herinneringen aan de voormalige NS Hoofdwerkplaats Tilburg? Kom ze dan delen aan 'De Verhalentafel' in het Tijdlab! 'De Verhalentafel' is een interactieve ontmoetingstafel die uitnodigt om herinneringen te delen over de voormalige NS Hoofdwerkplaats Tilburg. Bijna 150 jaar lang was dit de grootste werkplaats van de NS in Nederland. Enkel bereikbaar voor de werknemers. Sinds 2011 is het terrein opengesteld en is het een bruisend nieuw binnenstad gebied geworden onder de naam De Spoorzone.

Let op: Vanwege de corona-maatregelen gaat deze activiteit helaas niet door (lees meer).

NS Hoofdwerkplaats komt tot leven

De Verhalentafel brengt unieke verhalen en beelden van oud-medewerkers van de NS Hoofdwerkplaats Tilburg, die tussen 1865 en 2011 in de huidige Spoorzone in werking was. Multidisciplinair kunstenaar Bob Driessen (Expolab) en filmmaker Sophie Tooten maakten dertien videoportretten van oud-medewerkers van de NS Werkplaats. Van een oud-directeur tot de eerste vrouw op de werkvloer en van de huisdokter tot de huisfotograaf. Deze video’s zijn onderdeel van de interactieve tafel, die de bezoekers zelf kunnen bedienen middels archieffoto’s uit die tijd. Het verleden van de Spoorzone komt door deze verhalen zo weer tot leven, omlijst door prachtig archiefmateriaal. De Verhalentafel geeft een uniek inkijkje op hoe het er echt aan toeging op de werkplaats en deelt dit met alle Tilburgers. De makers hopen dat dit uitnodigt om ter plekke nog meer verhalen en herinneringen met elkaar uit te wisselen en zo dit erfgoed levend te houden.

Nieuwe klokkenwand in het TijdLab

Naast een Verhalentafel heeft het TijdLab een nieuwe blikvanger gekregen, namelijk een ‘klokkenwand’. “Tijd is een ding van het spoor,” zo wordt gesteld door Henk Meijers, die voor Stadsmuseum Tilburg een aantal indrukwekkende klokken verzamelde. De grote ronde en kleinere vierkante klokken hingen vroeger in diverse werkplaatsen van de NS. “De tijdsklokken waren de rode draad in het arbeidsproces. Schafttijd, tijd om te wassen en om te kleden en tijd om naar huis te gaan, alles verliep op uur en tijd,” zo vertelt de voormalige NS-man Hans Clijsen. De klokken zijn stuk voor stuk gerepareerd en schoongemaakt. Ze sieren nu de lange wand van het TijdLab, dé plek om erfgoed in relatie tot tijd te onderzoeken.

Meer over de Spoorzone vind je op de Wiki Midden-Brabant.

Praktische informatie

‘De Verhalentafel van de Spoorzone’ staat van zaterdag 5 september t/m zondag 1 november voor het TijdLab en bezoekers kunnen hier terecht tijdens de reguliere openingstijden van de Bibliotheek LocHal. De klokkenwand is permanent te zien in het TijdLab tijdens de openingsuren van de Bibliotheek LocHal.

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door: Stichting Het Nieuw Optimisme, Erfgoed Tilburg, VSB fonds, Mediafonds Tilburg, TijdLab en alle betrokkene oud-werknemers van de NS Hoofdwerkplaats Tilburg.

Lees voor je bezoek onze huisregels