Het Zilverbrein: live-uitzending over dementie

24 september 2020, van 20:00 tot 21:30 | tv + online (live-uitzending)

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Dementie is een ziekte waar helaas niemand omheen kan: één op de vijf mensen krijgt dementie. Daarom organiseert de Bibliotheek Goirle in de week van de Wereld Alzheimerdag voor de 4e keer op rij Het ZilverBrein, dit jaar in de vorm van een live-uitzending vanuit de Bibliotheek. Aan de leestafel voeren we persoonlijke en toegankelijke gesprekken over wat dementie doet en kan betekenen. Eén van de tafelgasten is hersenonderzoeker dr. Harm Krugers, die meer zal vertellen over twee specifieke vormen van dementie. Ook een huisarts en de kartrekkers van drie bijzondere dementievriendelijke initiatieven schuiven aan. Kijk en praat live mee via tv of internet!

Wat dementie doet en kan betekenen

Vanwege de coronamaatregelen vindt Het ZilverBrein dit jaar niet plaats in Kapel CC Jan van Besouw, maar hebben we de avond in samenwerking met de Lokale Omroep Goirle (LOG) een nieuwe vorm gegeven.

Het Leescafé van de Bibliotheek Goirle verandert op donderdagavond 24 september in een tv-studio. In deze kleine, persoonlijke setting gaan we in gesprek met 6 tafelgasten en een klein studiopubliek van mensen die op verschillende manieren sterk betrokken zijn bij het onderwerp dementie.

In een afwisselende ZilverBrein-uitzending van 90 minuten belichten we dementie van verschillende kanten:

  • Wetenschap

Aan de gesprekstafel schuift een Goirlese huisarts aan en ook hersenonderzoeker dr. Harm Krugers (universitair hoofddocent UvA) is opnieuw te gast bij Het Zilverbrein. Hij vertelt onder andere over verschillende vormen van dementie, waaronder Alzheimer, Lewy Body dementie en Frontotemporale dementie (FTD), dat vaak voorkomt op jongere leeftijd.

  • Praktijkverhalen

Aan tafel praten we ook met een Goirlese huisarts. Wat nu als 'de' test positief blijkt? Op welke manier begeleidt een huisarts dan zijn patiënt? Hoe is hij bij het proces betrokken?

  • Lokale initiatieven

De initiatiefnemers van drie bijzondere Brabantse dementievriendelijke projecten schuiven aan als tafelgast en vertellen over GSBW Voetbalmemories, het TIP-TOP Project en de GOED-training. We doen live ook een klein stukje uit die training. Test jezelf: hoe groot zijn jouw kennis en vaardigheden in de omgang met iemand met dementie?

  • Corona en dementie

We kijken kort terug op de afgelopen tijd en alle corona-maatregelen die mensen met dementie, hun familieleden en de professionals hard raakten. Hoe hebben zij deze periode ervaren? En hoe gaat het nu: zijn dagbesteding en activiteiten alweer gestart? En in wat voor vorm? Joke Tra van informatie- en ontmoetingscentrum d'n Inloop deelt haar ervaringen.

Tijdens de uitzending is er volop ruimte voor interactie met het studiopubliek en met kijkers thuis. Via een livechat of telefonisch kun je reageren en vragen stellen – meer uitleg daarover geven we aan het begin van de uitzending.

Kijk via tv of internet (live)

Het ZilverBrein wordt live uitgezonden op donderdag 24 september van 20.00 tot 21.30 uur.
Je kunt de uitzending op twee manieren bekijken:

  • op tv via de Lokale Omroep Goirle (kanaal 44 Ziggo / kanaal 1416 KPN)
  • op het YouTube-kanaal van de Bibliotheek Midden-Brabant: 

Mis deze uitzending niet!

We hopen natuurlijk op veel live-kijkers en interactie op 24 september. Daarom helpen we je graag nog even herinneren aan het moment van uitzenden :)

Klik op onderstaande button en vul (alleen) je e-mailadres in. Op de dag van de uitzending ’s sturen wij je dan de dag voor de uitzending een korte e-mail ter herinnering.

Voor wie maken we deze uitzending?

Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking zullen in 2040 in Nederland ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie. Dat betekent dat het vrijwel zeker is dat je op één of andere manier te maken krijgt met deze ziekte. De ZilverBrein-uitzending maken we dan ook voor iedereen:  

  • voor wie zelf of in zijn directe omgeving te maken heeft met een vorm van dementie.
  • voor professionals die zich in hun werk bezighouden met dementie.
  • voor wie nu niet van dichtbij met het thema te maken heeft, maar morgen in de supermarkt, in de Bibliotheek of op straat zomaar een verward iemand kan treffen; dan is het goed te weten hoe je kunt omgaan met dementie.  

Kortom: het thema dementie raakt iedereen iedereen, dus we maken Het ZilverBrein ook voor jou!


Het ZilverBrein 2020 is een co-productie van de Bibliotheek Goirle en de Lokale Omroep Goirle, in nauwe samenwerking met de dementieconsulenten uit Goirle. De uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door Ledenvereniging Thebe Extra, Platform Gezondheid en Welzijn Goirle/Riel, Gemeente Goirle en Alzheimer Nederland | afdeling Midden-Brabant. Dank!


Klik op de video voor een terugblik op ZilverBrein 2018, gemaakt door de Lokale Omroep Goirle.