De Plastic Troep online

1 december 2020, van 19:30 tot 21:00 | online

Kosten: gratis (wel vooraf aanmelden)

Daag jezelf uit en neem deel aan 'De Plastic Troep', online bijeenkomsten op dinsdag 1 december en 8 december. Tijdens deze avonden leer je alle ins en outs van plastic en recyclen, hoe je je eigen plasticverbruik kunt verminderen en we ondernemen actie tegen een lokaal plasticprobleem.

Waarom Plastic Troep?

Een mindering van plasticverbruik in Tilburg, zal de stad duurzamer maken. Plastic werd geïntroduceerd in de markt als veelbelovend. Het is goedkoop en gaat jaren mee. Maar dat blijkt ook een gigantisch nadeel. We gebruiken het dagelijks en we gooien het vaak na één keer gebruiken weg. Waar het ook belandt, daar blijft het nog jaren bestaan. Dit is dus totaal niet duurzaam, aangezien het de leefomgeving negatief beïnvloedt. Maar ook de indirecte leefomgeving, de plasticproductie geeft erg veel CO2-uitstoot, wat veel invloed heeft op het klimaat.    

Met De Plastic Troep-serie pakken we dit probleem aan. In de online bijeenkomsten ontdekken we wat we kunnen doen om beter te recyclen, minder plastic te gebruiken en een echt verschil te maken in Tilburg. Hier blijft het niet bij. Door middel van de KennisCloud zullen we een community vormen waarin we ideeën, acties en vooruitgang delen met elkaar. Op die manier kunnen we blijven samenwerken om Tilburg een pionier te maken op het gebied van plastic besparen.  Dit evenement is relevant voor tieners tot en met ouderen; iedereen komt tenslotte in aanraking met plastic. Dus als je wilt weten wat je kunt doen om de wereld een stukje schoner te maken, dan is dit een activiteit voor jou.

Dinsdagavond 1 december: wat komt aan bod?

Green Bag Lady is een wereldwijd duurzaam-textielproject waarbij textiel gerecycled wordt tot herbruikbare tassen, om zo het gebruik van plastic en papieren tassen tegen te gaan. Speciaal voor ons geven de drijvende krachten achter Green Bag Lady een demo mondkapjes maken van gerecycled textiel.

Sanne van den Wittenboer en Doris Tielemans komen ook aan het woord op 1 december. Wanneer zij boodschappen doen, willen ze zo min mogelijk plastic kopen. Ze willen anderen inspireren om dat ook te doen en organiseren 'zero waste'-winkeltours. Wil jij ook plasticvrij shoppen? Dan hebben zij tips voor jou!

Dinsdagavond 8 december: wat komt aan bod?

Jesper Davits gooide een half jaar geleden het roer om en startte met de podcastserie De Klimaatspagaat. Dat is een podcastserie voor alle ‘groentjes’ die, net als Davits, niet terug willen naar het ‘oude normaal’, maar mee vooruit willen naar een ‘Planetproof’ Nederland én willen weten hoe je daaraan bij kunt dragen.

De tweede spreker deze avond is Rens Mulder. Mulder heeft een grote passie voor duurzaamheid en is vastberaden om Brabant en Nederland steeds duurzamer te maken. Rens leeft een maand per jaar plasticvrij en deelt graag zijn ervaringen met jullie.

Praktische informatie

Datum: dinsdag 1 en 8 december
Locatie: online
Tijd: 19.30 - 21.00 uur
Kosten: gratis
Aanmelden: je meldt je aan voor de reeks van 2 online bijeenkomsten via de knop hieronder. Voorafgaand aan de bijeenkomsten ontvang je een mail met daarin een link naar de online omgeving.

Ben je op één van de bijeenkomsten verhinderd? Stuur dan even een mailtje naar futurelab@bibliotheekmb.nl.

Heb je vragen over De Plastic Troep, of wil je meer weten over dit onderwerp? Ga dan naar www.kenniscloud.nl en doe mee met de kennisgroep Plastic Troep.

Sustainable Development Goals

De Plastic Troep is een initiatief vanuit het FutureLab van de LocHal. In het FutureLab nemen we het initiatief om Tilburg nog beter te maken dan het al is. Hiervoor gaan we in op de Sustainable Development Goals, opgezet door de VN om wereldwijde problemen op te lossen, voor het jaar 2030. Met de Plastic Troep gaan we in op twee Global Goals. Nummer 11: duurzame steden en gemeenschappen. En nummer 13: klimaatactie.