Live vanuit de LocHal: wie wordt de nieuwe Dichter des Vaderlands?

21 januari 2021, van 19:00 tot 20:00 | online

De officiële installatie van de Dichter des Vaderlands vindt dit jaar voor het eerst niet plaats in Amsterdam, maar in Tilburg. De opvolger van Tsead Bruinja wordt donderdagavond 21 januari bekendgemaakt tijdens een online uitzending vanuit de Bibliotheek LocHal, die je thuis kunt volgen via een livestream.

Eerste woorden nieuwe dichter

De nieuwe dichter des Vaderlands blijft nog even geheim, maar hij/zij laat al wel van zich horen. Een crisis vraagt niet alleen om strenge maatregelen, maar ook om troostrijke taal. Daarom wordt 21 januari 's middags al een dichtregel onthuld via een gigantische banier op de hoge Interpolis-toren midden in het centrum van de stad.

Om 14.00 uur zakt de banier langs het gebouw, zodat iedereen in Tilburg en de rest van Nederland via (sociale) media de poëtische woorden van de nieuwe Dichter des Vaderlands tot zich kan nemen. Dit ‘Baken van hoop en troost’ zal tot en met de Boekenweek in maart 2021 blijven hangen aan de gevel van de Interpolis toren.

Bekijk de live uitzending

De bekendmaking van de nieuwe Dichter des Vaderlands is donderdag 21 januari vanaf 19.00 uur live te volgen via een online uitzending vanuit de Bibliotheek LocHal. Het literaire programma wordt vanwege de coronamaatregelen zonder publiek live uitgezonden. Met muziek van Harold K en voordrachten van dichters als Hannah van Binsbergen, Vrouwkje Tuinman en Joost Oomen draagt Tsead Bruinja het stokje over aan de nieuwe dichter.

De live uitzending is te bekijken op deze pagina of via het YouTube-kanaal van de literaire stichting Tilt.

Tekst gaat onder de video door.

Dichter des vaderlands

De Dichter des Vaderlands werd in 2000 ingesteld op initiatief van NRC Handelsblad, Poëzieclub en Poetry International. De functie is sindsdien bekleed door Gerrit Komrij, Simon Vinkenoog, Driek van Wissen, Ramsey Nasr, Anne Vegter, Ester Naomi Perquin en Tsead Bruinja. De Dichter des Vaderlands wordt ondersteund en werkt samen met het Nederlands Letterenfonds, Stichting Lezen, de Schrijverscentrale, Poetry International, Koninklijke Bibliotheek, NRC Handelsblad, Poëzieclub en Tilt.