Tilburg drukt zich uit: Missionarissen verbeeld

23 februari 2021, van 19:30 tot 20:45 | online meeting via Zoom, link volgt na inschrijving

Kosten: gratis (wel vooraf aanmelden)

De tweede bijeenkomst wordt ingesproken door cultuurhistoricus Petra Robben, stadsconservator bij Stadsmuseum Tilburg, die onderzoek deed naar de veranderde waardering van het standbeeld van Peerke Donders. Werd Peerke in 1926 nog letterlijk op een voetstuk gehesen, in de 21e eeuw dreigt hij omver te worden gehaald. Dat Tilburg daarin niet uniek is, blijkt uit het feit dat er meerdere missionarisstandbeelden in Europa en Amerika ter discussie staan.

Standbeelden van missionarissen

Toch is er niet alleen discussie, zelfs hier in Tilburg waar andere verbeeldingen van Peerke Donders zijn. Deze roepen geen weerstand op. Ook het standbeeld van pater Damiaan in Leuven krijgt vandaag de dag juist meer betekenis als symbool van stedelijke identiteit.
Tijdens de online bijeenkomst laat Petra Robben de diverse standbeelden van Peerke Donders en andere missionarissen zien. De deelnemers analyseren de overeenkomsten en verschillen en zoeken gezamenlijk naar verklaringen voor de diverse waarderingen van de standbeelden.

Tilburg drukt zich uit over het standbeeld van Peerke Donders

Meerstemmigheid rondom het standbeeld van Peerke Donders, dat is het onderwerp voor vijf online bijeenkomsten, georganiseerd door het TijdLab (Bibliotheek Lochal en Stadsmuseum Tilburg). Sinds 2018 is het standbeeld in opspraak en bereiken vooral tegengeluiden de pers en sociale media. Met het programma meerstemmigheid wil het TijdLab meerdere mensen aan het woord laten, waardoor het niet zozeer een kwestie wordt van goed of fout of zwart en wit, maar een genuanceerd geluid. Daarvoor zijn vele stemmen nodig: jong en oud, zwart en wit, gelovig of ongelovig, liefst een zo divers mogelijk publiek.

Datum: dinsdag 23 februari
Tijd: 19.30 -20.45 uur. Inloggen vanaf 19.15 uur
Deelnemers: maximaal 15
Kosten: gratis
Aanmelden: via info@stadsmuseumtilburg.nl, onder vermelding van je voorkeur voor 1 of meer van de 5 online bijeenkomsten uit deze serie

Foto: Serra Foto EPA Atienza, 2020

Tilburg drukt zich uit bijeenkomsten

De vijf bijeenkomsten zijn vanwege de coronamaatregelen digitaal. Hoewel het aantal deelnemers dan in principe eindeloos is, wil het TijdLab de groep niet te groot maken om een goed gesprek te kunnen voeren. Belangstellenden schrijven zich in voor de gewenste bijeenkomsten en geven een voorkeur van 1 tot en met 5. Medewerkers van het TijdLab maken een indeling op basis van genoemde voorkeur.

1. woensdag 10 februari: Emoties bij standbeeld Peerke Donders
  2. dinsdag 23 februari: Missionarissen verbeeld
  3. dinsdag 9 maart: Brabanders in 19e-eeuws Suriname
  4. dinsdag 23 maart: Katholieke herinneringscultuur
  5. dinsdag 6 april: Oprichting van monumenten - blijvende waardering?

Dit programma is onderdeel van het project Tilburg drukt zich uit. Hier vind je ook boekentips rondom dit onderwerp van onze collectioneur Leonoor van Dam.