Kindercollege - Corona en je brein: de invloed van online les

5 mei 2021 | Elke week | online (*)

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Het afgelopen jaar konden we er niet omheen: we moesten massaal online les volgen. In plaats van voor de klas, gaf de leraar les via de computer. Een hele verandering! Wat is de impact hiervan op het menselijk brein? Wat gebeurt er met je geheugen en concentratie als je opeens online lessen moet volgen? Wetenschappers Marie Postma en Silvy Collin van Tilburg University leggen het uit tijdens hun Kindercollege. Kijk je ook mee?

Corona en je brein is een online minicollege van 10 minuten voor kinderen uit groep 6, 7 en 8. Het is het eerste college uit een reeks gemaakt door de Bibliotheek Midden-Brabant ins samenwerking met Tilburg University Junior. Later dit (na)jaar volgen er meer!

Bekijk het Kindercollege

Het Kindercollege Corona en je brein: de invloed van online les is vanaf woensdag 14 april te bekijken via ons YouTube-kanaal:

Bekijk alvast één van onze andere (online) Kindercolleges

Waar gaat dit Kindercollege over?


Deel 1 - Marie Postma over online les & concentratie
Waarom is het zo moeilijk om tijdens online lessen je aandacht vast te houden? Dat komt omdat het voor je hersenen veel makkelijker is om aandacht te besteden aan je eigen gedachten en gevoelens. Dit noemen we in het Engels mind wandering en het betekent dat je gedachten aan het afdwalen zijn. Je hoort en ziet dan vaak niet wat er in je omgeving gebeurt. De hersenen laten dan geen externe informatie binnen. Dat zorgt ervoor dat je gewoon echt niet hoort waar de juf of meester het in een online les over heeft.

Tijdens deel 1 van dit Kindercollege  door Marie Postma (universitair hoofddocent Tilburg University) eer je meer over mind wandering, waarom sommige mensen het vaker doen en welke oefeningen je kunt doen om online makkelijker te kunnen leren. 

Deel 2 - Silvy Collin over online les & het geheugen
Je brein is constant bezig om je voor te bereiden op nieuwe gebeurtenissen waarvan je verwacht dat ze komen gaan. Bijvoorbeeld een rekenles elke maandagochtend in de klas, waarin de leraar de lesstof steeds op eenzelfde manier uitlegt. Dit zorgt voor een soort rekenles-schema in je brein. Doordat je weet wat er gaat gebeuren, kun je je focussen op de lesstof. Dat helpt je om nieuwe dingen te onthouden.

Maar toen de coronapandemie begon, veranderde de manier waarop je les kreeg en de manier waarop dingen uitgelegd werden, want alles werd online. Hierdoor moest je nieuwe informatie onthouden tijdens lessen waarvoor je nog geen schema in je brein had. En dat is een stuk moeilijker! Hoe dat precies zit, legt Silvy Collin (docent Tilburg University) uit tijdens deel 2 van dit Kindercollege.