Tilburg drukt zich uit: Oprichting van monumenten - blijvende waardering?

6 april 2021, van 19:30 tot 20:45 | online meeting via Zoom, link volgt na inschrijving

Kosten: gratis (wel vooraf aanmelden)

Tijdens de laatste bijeenkomst is het woord aan Liesbeth Jans, kunsthistoricus en adviseur bij KunstLoc. Jans treedt onder andere op als bemiddelaar bij de oprichting van kunstwerken of monumenten in de openbare ruimte. Zo leidt zij het gesprek in Tilburg over de oprichting van een herdenkingsmonument van het slavernijverleden en is zij betrokken bij het jaar van het Brabantse kloosterleven.

Liesbeth Jans

Liesbeth Jans gaat het gesprek aan met de deelnemers over de wijzen waarop standbeelden ontstaan. Bij hedendaagse initiatieven zijn er altijd uitgangspunten die oprichting van het monument legitimeren. Maar hoe zorg je ervoor dat een standbeeld breder draagvlak heeft dan de initiatiefnemers en is daarmee een blijvende waardering verzekerd? Liesbeth Jans bespreekt met de deelnemers het standbeeld van Peerke Donders en denkt met hen na of er wellicht een ‘nieuw’ standbeeld moet komen.

Tilburg drukt zich uit over het standbeeld van Peerke Donders

Meerstemmigheid rondom het standbeeld van Peerke Donders, dat is het onderwerp voor vijf online bijeenkomsten, georganiseerd door het TijdLab (Bibliotheek Lochal en Stadsmuseum Tilburg). Sinds 2018 is het standbeeld in opspraak en bereiken vooral tegengeluiden de pers en sociale media. Met het programma meerstemmigheid wil het TijdLab meerdere mensen aan het woord laten, waardoor het niet zozeer een kwestie wordt van goed of fout of zwart en wit, maar een genuanceerd geluid. Daarvoor zijn vele stemmen nodig: jong en oud, zwart en wit, gelovig of ongelovig, liefst een zo divers mogelijk publiek.

Datum: dinsdag 6 april
Tijd: 19.30 -20.45 uur. Inloggen vanaf 19.15 uur
Deelnemers: maximaal 15
Kosten: gratis
Aanmelden: via info@stadsmuseumtilburg.nl, onder vermelding van je voorkeur voor 1 of meer van de 5 online bijeenkomsten uit deze serie

Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg, 1926

Tilburg drukt zich uit bijeenkomsten

De vijf bijeenkomsten zijn vanwege de coronamaatregelen digitaal. Hoewel het aantal deelnemers dan in principe eindeloos is, wil het TijdLab de groep niet te groot maken om een goed gesprek te kunnen voeren. Belangstellenden schrijven zich in voor de gewenste bijeenkomsten en geven een voorkeur van 1 tot en met 5. Medewerkers van het TijdLab maken een indeling op basis van genoemde voorkeur.

1. woensdag 10 februari: Emoties bij standbeeld Peerke Donders
  2. dinsdag 23 februari: Missionarissen verbeeld
  3. dindag 9 maart: Brabanders in 19e-eeuws Suriname
  4. dinsdag 23 maart: Katholieke herinneringscultuur
  5. dinsdag 6 april: Oprichting van monumenten - blijvende waardering?

Dit programma is onderdeel van het project Tilburg drukt zich uit. Hier vind je ook boekentips rondom dit onderwerp van onze collectioneur Leonoor van Dam.