Textour: Textielen in de LocHal

28 mei 2021, van 07:00 tot 23:00 | de Bibliotheek LocHal

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op 28, 29 en 30 mei vindt Textour plaats, een event waarbij je langs 13 locaties kunt lopen die gerelateerd zijn aan textiel in Tilburg. Initiatiefnemer is Textilium. In verband met corona loop je langs de locaties. Buiten aan de gebouwen zijn QR-codes bevestigd met info van de betreffende locatie over 'hun relatie met textiel'. Loop vooral ook langs de LocHal en bekijk de reusachtige textielen. De hele tour kun je hieronder als .pdf downloaden.

De LocHal

In de LocHal komen twee belangrijke elementen uit de Tilburgse geschiedenis samen: de voormalige NS-werkplaats én de textielindustrie. Vroeger werd dit monument gebruikt om treinen te onderhouden, nu is het een ontmoetingsplek en werkplaats voor de Tilburgers.

De tekst gaat onder de video door.

Feiten en cijfers van de textielen in de LocHal

  • 6 monumentale gordijnen
  • 15,5 m hoog
  • 500 ontwikkeluren
  • 1100 weefuren
  • 350 kg / gewicht van alle gordijnen
  • 275 m / totale breedte van alle gordijnen samen
  • 4125 m² / gebied van textiele wanden
  • 2145 kg / garen gebruikt in ontwerp

Totstandkoming en in gebruik name textielen

Inside Outside, ontwerpstudio onder leiding van designer Petra Blaisse, krijgt in 2015 de opdracht van de Gemeente Tilburg om zes grootschalige textielen te ontwerpen voor de vernieuwde LocHal. Deze zijn ontwikkeld en gerealiseerd in het TextielLab, waarbij de grenzen van de techniek weven zijn opgezocht. De textielen worden gebruikt als flexibele wanden; door verschillende opstellingen in de ruimte te maken is het mogelijk de ruimte naar behoefte steeds anders in te delen. Dit is mogelijk door de gemotoriseerde rails waar de textiele wanden aan bevestigd zijn. Dezelfde ruimtes kunnen zo iedere dag op een andere manier worden ervaren. Ze zijn ontworpen als onderdeel van de architectuur van het gebouw, en accentueren het industriële en open karakter van het pand.

Praktische informatie

Datum: vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 mei
Tijd: de gehele dag
Locatie: raampartijen aan de Spoorzijde van de LocHal
Kosten: gratis
Website: textilium.nl/textour