Workshop Storytelling: Welk verhaal heb jij van voetbal in Tilburg?

28 juli 2021, van 10:00 tot 12:30 | online(*)

Kosten: gratis (wel vooraf aanmelden)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Leev’ Hoezee! Voetbalclub Willem II viert dit najaar het 125-jarig jubileum. Tijd om eens terug te kijken naar het Tilburgs voetbalverleden. Het TijdLab (de Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) organiseert de driedelige workshop voetbalverhalen. In Tilburg waren en zijn er nog steeds talloze voetbalverenigingen en waarschijnlijk zijn er veel verhalen te vertellen.

Voetbalverhalen

De bijeenkomsten van de driedelige online workshop ‘storytelling’ zijn op 8 en 28 juli en 18 augustus. De deelnemers schrijven een verhaal vanuit een persoonlijke ervaring of aan de hand van een interview. De verhalen kunnen gaan over de oprichting van een voetbalvereniging, over lief en leed, voetballen op zaterdagen en zondagen, competities tussen LONGA en NOAD, over winnen en verliezen en vooral sportiviteit en gezelligheid. Welke overwinningen of juist nederlagen zijn het vermelden waard? Waren de clubs katholiek of protestant? Wanneer deed het vrouwenvoetbal zijn intrede?

Alle verhalen zijn welkom, mits deze gaan over een of meerdere voetbalverenigingen in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout of Biezenmortel. Betrokkenen, zoals trainers, scheidsrechters, sportparkbeheerders, keepers, aanvoerders, midden spitsen en spelers zijn van harte welkom om een persoonlijk verhaal te schrijven tijdens de workshops.

Programma

Medewerkers van Erfgoed Brabant begeleiden de eerste twee workshops:

  • eerste bijeenkomst: het doel uiteenzetten van de workshop en uitleg geven over het begrip ‘storytelling’. Vervolgens krijgen de deelnemers uitleg over het ophalen van verhalen en de toepassing van de techniek storytelling. Met een voorbeeldverhaal als oefening, krijgen de deelnemers huiswerk mee om thuis het persoonlijke verhaal uit te werken. 
  • tweede bijeenkomst: bespreking van de eigen verhalen. Na feedback op elkaars werk kan de deelnemer het verhaal thuis compleet maken. 

Ter voorbereiding op de derde en laatste bijeenkomst bereidt de deelnemer een verhaal voor het Geheugen van Tilburg voor.

  • de laatste bijeenkomst: bespreking van de definitieve verhalen en de korte verhalen voor het Geheugen van Tilburg.

Geheugen van Tilburg

Extra onderdeel van de workshop is het leveren van een bijdrage aan de verhalenwebsite Geheugen van Tilburg. Deze bijdrage is korter en beknopter dan het persoonlijke verhaal omdat het slechts circa 300-500 woorden bevat. De verhalenwebsite die al sinds 2008 in gebruik is, en wordt gevuld door de Tilburgers zelf, groeit gestaag met nieuwe verhalen. Vanwege het jubileum van Willem II voegt het TijdLab er graag een nieuwe serie aan toe. Daarnaast worden de verhalen in het najaar gepubliceerd op de website van het TijdLab.

Praktische informatie

Data & tijd: 8 juli 14.00-16.30 uur, 28 juli 10.00-12.30 uur en 18 augustus 10.00-12.30 uur
*Locatie: online via Teams
Kosten: gratis
Aanmelden: via tijdlab@bibliotheekmb.nl o.v.v. Voetbalverhalen

Foto: Regionaal Archief Tilburg