[geannuleerd] FilosofiePodium met Hannah van den Bosch over Eco-Rouw

16 september 2021, van 20:00 tot 21:30 | de Bibliotheek Berkel-Enschot

Kosten: € 5,00 euro

Een vaag gevoel van ongemak, verdriet, pijn, woede en melancholie. Zo zou ik mijn gevoel omschrijven toen ik eind 2019 de beelden op tv zag van de Australische koala’s die hun leefgebied moesten ontvluchten, geteisterd door de immense vuurzee waarin veel van hun soortgenoten en miljoenen andere dieren het leven lieten. De bundel aan emoties die ik voelde noem ik “eco-rouw”. Het gevoel dat mensen kunnen ervaren wanneer ze geconfronteerd worden met het verlies van een geliefde diersoort, een waardevol stukje natuur of zelfs een gehele leefomgeving. Herken jij dit gevoel? Of juist helemaal niet? Laten we het erover hebben op donderdag 16 september.

Eco-rouw

Een beroemd voorbeeld van iemand die haar eco-rouw veel laat zien is Gretha Thunberg. Wie kent de beelden niet. Vol emotie spreekt ze de VN toe en beschuldigt ze hen van het niet serieus nemen van de klimaatcrisis. Maar ook bij inheemse volkeren zien we veel eco-rouw, waarbij we hun gevoelens kunnen linken aan een existentieel verlies van identiteit. Sprekender dan hoe een Inuit stamhoofd het uitlegt kan bijna niet: “Wij zijn mensen van het ijs. Maar als straks geen ijs meer is, hoe moeten we dan nog mensen van het ijs zijn?”

Ondanks deze groeiende gevoelens bij velen, wordt er nog steeds te weinig gedaan om klimaatproblematiek echt aan te pakken. Vaak worden ervaringen van eco-rouw afgedaan als een persoonlijk psychisch probleem waarvoor je hulp moet zoeken. Of je wordt bekritiseerd dat je het te somber inziet en dat je positief moet blijven.
Maar ik geloof dat eco-rouw helemaal niet een slechte of demotiverende emotie is, en dat het je juist kan helpen om tot waardevolle inzichten en acties te komen. Meer dan dat een puur positief-rationele aanpak dat kan. Want als mensen durven te voelen “dit doet echt wat met me”, zullen ze meer dan ooit gemotiveerd zijn om klimaatverandering voor eens en altijd aan te pakken.

Praktische informatie

Datum: nieuwe datum volgt
Tijd: 19.45 uur, start lezing 20.00 – 21.30 uur
Locatie: de Bibliotheek Berkel-Enschot, Ons Koningsoord
Kosten: € 5,00 euro 

FilosofieWerkplaats: in gesprek over Eco-rouw

Ben je na het FilosofiePodium: Eco-Rouw met Hannah van den Bosch nog niet uitgepraat?
Kom dan op donderdag 23 september ook naar de FilosofieWerkplaats. Bij dit verdiepende nagesprek onder leiding van filosofen Benthe Göbel en Hannah van de Bosch praten we in een kleinere groep door over de lezing Eco-rouw.

Praktische informatie
Datum: nieuwe datum volgt
Tijd: 19.45 inloop, 20.00 start het gesprek, 21.30 einde avond
Locatie: de Bibliotheek Berkel-Enschot
Kosten: €5,00 inclusief een kopje koffie of thee

Wat is filosofie en wat kun je ermee? hoe filosofeer je precies? wat voor vragen stel je dan? 

Bij het FilosofiePodium laten we een filosoof aan het woord en gaan we nadenken over vragen  waar eigenlijk niet 1 goed antwoord op is. Je kan de antwoorden in ieder geval niet zomaar vinden op Wikipedia. Misschien zijn er wel heel veel antwoorden te bedenken op een vraag, of misschien helemaal geen omdat je het antwoord gewoon niet zeker kunt weten.

Het FilosofiePodium helpt hierbij om te praten en te luisteren naar mensen die misschien anders nadenken over dingen zoals jij. Die misschien wel hele andere ideeën hebben over hoe de wereld in elkaar zit. En je mag ook juist altijd van gedachten wisselen of erachter komen dat je toch heel anders over iets nadenkt. Dat is namelijk precies wat filosoferen is, je denkt dan namelijk kritisch en   flexibel na over je eigen gedachten en ideeën en je durft ze aan te passen als je iets  nieuws hebt geleerd of ontdekt.