De geschiedenis van het vrouwenvoetbal in Nederland en de rol van de vrouw in de samenleving

28 september 2021, van 19:30 tot 20:45 | online(*)

Kosten: gratis (wel vooraf aanmelden)

Vrouwenvoetbal is populairder dan ooit in Nederland. Het succes van de Oranjeleeuwinnen van de afgelopen jaren heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer meisjes en vrouwen zijn gaan voetballen en dat er veel belangstelling is voor de wedstrijden van het nationale vrouwenteam. Dat zorgt niet alleen voor volle stadions, maar ook voor miljoenen tv-kijkers. Profvoetbalster en historica Tessel Middag deed hier onderzoek naar en vertelt hierover tijdens een online bijeenkomst op 28 september. Ze neemt ons mee terug in de tijd en vertelt ook over het vrouwenvoetbal van vandaag de dag.

De beginperiode van het vrouwenvoetbal in Nederland was minder glorieus. Voetbal deed in 1879 zijn intrede in ons land, maar het zou tot 1971 duren voordat vrouwen lid konden worden van de KNVB – ruim negentig jaar later dus. Waarom was vrouwenvoetbal voor veel mensen lange tijd zo’n groot probleem?

Tessel Middag

Tessel Middag (28) is profvoetbalster en historica. In Amsterdam, waar ze werd geboren, voetbalde ze lang met jongens voordat ze voor de vrouwenteams van ADO Den Haag, Ajax, Manchester City, West Ham United en Fiorentina ging spelen. Tot op heden kwam ze 44 keer uit voor het Nederlands Elftal. Naast het voetballen studeert ze geschiedenis. Haar bachelor scriptie schreef ze over de beginperiode van het vrouwenvoetbal in Nederland. Momenteel werkt ze aan haar masterscriptie.

Praktische informatie

Datum: dinsdag 28 september
Tijd: inloggen vanaf 19.15 uur, start om 19.30 tot 20.45 uur
*Locatie: online via Zoom, na inschrijving ontvang je voorafgaand aan de bijeenkomst per mail de link naar de online Zoom meeting
Kosten: gratis
Aanmelden: via tijdlab@bibliotheekmb.nl

Tilburgs voetballeven

Voetbalclub Willem II viert dit najaar het 125-jarig jubileum. Tijd om eens terug te kijken naar het Tilburgs voetballeven met al zijn clubs en verenigingen. Het TijdLab (de Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) staat daarom in augustus en september in het teken van (Tilburgs) voetbal.

Expositie Stadsbalkon

Dit seizoen bestaat Willem II 125 jaar. Voor dit jubileum organiseert Willem II op het Stadsbalkon in de LocHal de expositie ‘Leev’ hoezee, 125 jaar Willem II’.
De expositie op de 3e verdieping van de LocHal biedt een visuele tijdreis door 125 jaar Willem II. De bezoeker loopt letterlijk door de bloemrijke geschiedenis van Willem II, vanaf 1896 tot het heden.

Nevenprogramma

In september en oktober organiseert de Bibliotheek LocHal drie programma’s rondom (Tilburgs) voetbal: