[vol] Tilburgse kloosterwandelingen

4 november 2021, van 13:15 tot 16:30 | TijdLab (Bibliotheek LocHal)

Kosten: gratis (wel vooraf aanmelden)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Neem op 14 oktober, 4 november en 2 december deel aan een kloosterwandeling waarbij kunstenaar Judith Kuijpers je meeneemt voor een bezoek aan de Zusters van Liefde aan de Oude Dijk. Onderweg laat ze je kennismaken met haar werk voor en met de Zusters van Liefde.

2021 is uitgeroepen tot het Kloosterjaar waarin we verhalen vertellen over het religieuze leven in Noord-Brabant. Het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) ondersteunt het kloosterjaar en staat in het najaar in het teken van het ‘Tilburgse Kloosterleven’. Hierbij wordt samengewerkt met de Zusters van Liefde. In het TijdLab kun je via een kleine expositie kennismaken met hun werk en leven en hier om heen worden diverse programma’s georganiseerd.

Kloosterwandelingen

De kloosterwandelingen bieden je een uniek inkijkje in de congregatie van de Zusters van Liefde en de fascinatie van kunstenaar Judith Kuijpers met ‘het kloosterleven’.

Judith heeft in 2009 in opdracht van de gemeente Tilburg een kunstwerk mogen maken als eerbetoon aan de Zusters van Liefde, 'de Zusters in Staal'. Tijdens de wandeling hoor je over het ontstaan van dit kunstwerk en over drie andere werken die zij heeft ontwikkeld in Tilburg.

(tekst gaat verder na foto)

Foto Adam Saint

                                                                    Foto Adam Saint

Na de kunstwandeling ben je van harte welkom bij de Zusters van Liefde aan de Oude Dijk in Tilburg. Wij ontvangen je daar in de tuinkamer, waar koffie/thee en wat lekkers klaar staan. Na een korte introductie, neemt zr. Veerle De Belder de helft van de groep mee naar het congregatiemuseum op de eerste etage (lift aanwezig). De andere gasten worden in de tuinkamer meegenomen in de kunst van het iconen schilderen, door zr. Delian de Brouwer die daar een expert in is. Na ca. 45 minuten wisselen de groepen om.

Wil je alvast meer weten over de congregatie van de Zusters van Liefde of een voorproefje van het museum zien? Neem dan hier alvast een kijkje bij de Zusters van Liefde.

Programma

  • 13.15 uur    Ontvangst in het TijdLab met koffie/thee
  • 13.30 uur    Introductie door Judith Kuijpers. Ze vertelt over haar werk met en voor de Zusters van Liefde
  • 14.00 uur    Vertrek kunstwandeling langs diverse plekken
  • 15.00 uur    Ontvangst bij de Zusters van Liefde met een kopje koffie/thee
  • 15.15 uur    Rondleiding door Congregatiemuseum van de Zusters van Liefde afgewisseld met een
                       programma over de kunst van het iconen schilderem
  • 16.30 uur    Einde programma en terugwandelen op eigen gelegenheid

Datum            14 oktober, [VOL] 4 november [VOL] en 2 december [VOL]
Tijd                 13.15 tot ca. 16.30 uur
Kosten            gratis

Onlangs organiseerde het TijdLab een driedelige workshop ‘Storytelling’. Deelnemers werden uitgenodigd verhalen te schrijven over hun herinneringen aan Tilburgse kloosters of het kloosterleven. Hun verhalen kun je hier lezen.