Expositie: ode aan mijn vader, de gastarbeider

14 januari 2022, 08:00 t/m 31 maart 2022, 17:00 | TijdLab (Bibliotheek LocHal)

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Hoewel de voormalige gastarbeiders en hun gezinnen inmiddels echte Tilburgers zijn, ontbreken hun verhalen nog altijd in het materiële en immateriële erfgoed van de stad, zoals museumcollecties, archieven en de verhalenwebsite het Geheugen van Tilburg. Halima el Hajoui-Özen en Stadsmuseum Tilburg ontwikkelden een programma over de komst van Turken en Marokkanen in Tilburg en Udenhout in de jaren '60 en '70.

Er is o.a. een 'verhalenkamer' met filmpjes, geluidsfragmenten, objecten en foto’s die meer vertellen over deze geschiedenis. In de verhalenkamer zijn de voormalige gastarbeiders zelf aan het woord en hoor en zie je hun verhalen. De verhalen van hun partners en (klein)kinderen komen aan bod in een begeleidend programma. Zo is er donderdag 24 februari Kahve met een kuukske: geschiedenis van arbeidsmigratie in Nederland en Tilburg. Tijdens de bijeenkomst gaat schrijver Sahin Yildirim in op deze geschiedenis en hoor je het Tilburgse verhaal over migratie van Bakir Awad.

Nieuwe verhalen worden ook verzameld op de website het Geheugen van Tilburg.

Van gastarbeider naar arbeidsmigrant

‘Tijdelijk’ werk werd ‘definitief’, nadat de eerste Turkse en Marokkaanse gastarbeiders arriveerden in Tilburg in de jaren zestig en zeventig. De gastarbeiders van weleer heten vandaag de dag arbeidsmigranten, mensen die hun eigen gezin, cultuur en land achterlaten op zoek naar werk en inkomen. Na een periode van hard werken en eenzaamheid haalden de jonge Turken en Marokkanen hun vrouwen en kinderen naar Nederland. Met enerzijds een hang naar het land van herkomst en anderzijds de wens om te integreren in de nieuwe omgeving, groeiden de kinderen op in twee werelden. Nu, bijna zestig jaar later, is zowel de Turkse als de Marokkaanse gemeenschap diepgeworteld in de Tilburgse samenleving.

De verhalenkamer

De verhalenkamer gaat reizen. We zijn in oktober begonnen in de Bibliotheek Udenhout en vertelden daar het verhaal van de steenfabriek waar vooral Marokkanen werkten én woonden. Zo ook de vader van Halima. Zij is trots op haar vader die als jonge man naar Nederland ging, op zoek naar een inkomen en geluk. Dat deed hij niet alleen voor zichzelf maar ook voor zijn familie in Marokko en zijn toekomstige eigen gezin.

Vanaf 14 januari is de verhalenkamer te zien in het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg). Ook tref je in het TijdLab objecten die te maken hebben met de geschiedenis van de Turkse en Marokkaanse gastarbeiders in Tilburg en bijzondere foto’s uit het archief van fotograaf Jan Stads. Hij portretteerde verschillende gastarbeiders in Tilburg en omgeving.

En wil je meer weten over deze geschiedenis? Doe dan inspiratie op bij de speciale boekencollectie bij de vitrines in het TijdLab.

Praktische informatie

Datum: maandag 14 januari t/m donderdag 31 maart
Tijd: tijdens openingstijden van de Bibliotheek
Locatie: Tijdlab (Bibliotheek LocHal)
Kosten: gratis

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Fonds Erfgoed Tilburg/ Stadsmuseum Tilburg en Kadeem Nederland.

Boekentips van onze collectioneur Leonoor

NPO1 bij Nieuws & Co interview met Halima Özen

Dinsdag 11 januari werd Halima Özen geinterviewd door de radio op NPO1 bij Nieuws & Co over Ode aan mijn vader, de gastarbeider. Ze legt uit waarom het belangrijk is de verhalen van de eerste gastarbeiders in Tilburg nu vast te leggen.

Luister het interview terug en hoor over kattenvoer en haar zoektocht in het archief en museumcollectie.