Kahve met een kuukske: geschiedenis van arbeidsmigratie in Nederland en Tilburg

24 februari 2022, van 19:30 tot 21:00 | TijdLab (Bibliotheek LocHal)

Kosten: gratis (wel vooraf aanmelden)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Wat weten we van onze geschiedenis als het gaat om migratie? Tijdens de bijeenkomst op donderdag 24 februari gaat schrijver Sahin Yildirim in op deze geschiedenis en hoor je het Tilburgse verhaal over migratie van Bakir Awad.

Tilburgse gastarbeiders

Ze zijn al bijna zestig jaar onderdeel van de Tilburgse geschiedenis, en toch is er maar weinig over de komst van gastarbeiders naar deze regio te vinden in archieven, museumcollecties en verhalen. Als het aan Halima el Hajoui-Özen ligt komt daar verandering in. Samen met Stadsmuseum Tilburg ging zij op onderzoek uit en is zij bezig de verhalen van deze gastarbeiders te vereeuwigen. In het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) besteden we de komende maanden aandacht aan deze geschiedenis.

De geschiedenis van migratie in Nederland en Tilburg

Wat weten we eigenlijk van onze geschiedenis als het gaat om migratie? Waarom emigreerden voor en na de Tweede Wereldoorlog Nederlanders naar landen als de VS, Canada en Australië en wat lag er ten grondslag aan de komst van de gastarbeiders uit landen als Italië (1960), Spanje (1961), Turkije (1964), Griekenland (1966), Marokko (1969) en Joegoslavië (1970) naar Nederland?

Turks- Nederlandse schrijver en maatschappelijke ondernemer Sahin Yildirim gaat in op deze vragen en aan de hand van zeven thema's (het werk, de gezinshereniging, de taalproblemen, de rol van organisaties bij integratieproces, het stemrecht van etnische minderheden, het verblijf van de gastarbeiders en onze gezamenlijke toekomst) legt hij vervolgens de nadruk op het verleden, heden en onze gezamenlijke toekomst.

Ook schuift Bakir Awad aan. Hij was eind jaren zestig al betrokken bij de ondersteuning van gastarbeiders als student/vrijwilliger bij de Stichting bijstand buitenlandse werknemers Tilburg en Breda. In 1970 ging hij hier aan de slag als maatschappelijk werker. Hij zag de Tilburgse gastarbeiders komen en gaan. “Ik heb warme herinneringen aan die tijd. Maar ik zag dat de mannen het zwaar hadden. Wij ondersteunden hen zoveel mogelijk”. In 1977 werd hij enkele jaren waarnemend directeur van de stichting.

Praktische informatie

Datum: donderdag 24 februari
Tijd: inloop vanaf 19.15 uur, start 19.30 - 21.00 uur
Locatie: TijdLab (Bibliotheek LocHal)
Kosten: gratis
Aanmelden: via eventbrite

Sahin Yildirim

Sahin Yildirim is een Turks- Nederlandse schrijver en maatschappelijke ondernemer en heeft diverse publicaties op zijn naam staan over arbeidsmigratie, zoals de boeken’50 jaar, 50 verhalen’ en ‘Een halve eeuw in Nederland’. Yildirim legt gemakkelijk verbindingen tussen publieke belangen, bekleedt verschillende bestuurlijke functies bij maatschappelijke organisaties en geeft strategische leiding aan sociaal- culturele, maatschappelijke en educatieve thema’s.

NPO1 bij Nieuws & Co interview met Halima Özen

Dinsdag 11 januari werd Halima Özen geinterviewd door de radio op NPO1 bij Nieuws & Co over Ode aan mijn vader, de gastarbeider. Ze legt uit waarom het belangrijk is de verhalen van de eerste gastarbeiders in Tilburg nu vast te leggen.

Luister het interview terug en hoor over kattenvoer en haar zoektocht in het archief en museumcollectie.