Lezing over de Jodenvervolging in Noord-Brabant door prof. A.J. Bijsterveld

6 april 2022, van 19:30 tot 21:00 | LocHal

Kosten: gratis (wel vooraf aanmelden)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op woensdag 6 april organiseert het TijdLab een lezing over de Jodenvervolging in Noord-Brabant door prof. A.J. Bijsterveld. De lezing wordt afgewisseld met Spoken word-artiesten Gina Goossens (junior stadsdichter) en Selma Oueddan.

Deze lezing maakt onderdeel uit van het programma over Herdenken en Vieren in Tilburg dat vanaf vrijdag 1 april plaatsvindt in het TijdLab in de LocHal. Het is een programma rondom twee projecten die Tilburgse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken: Namen en Nummers en Wiki Midden-Brabant.

Namen en Nummers begon in Tilburg in 2021 en herdenkt de omgekomen Joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samen met Regionaal Archief Tilburg verzorgen de mensen achter Namen en Nummers een kleine expositie en activiteiten om alle Tilburgse slachtoffers van de oorlog niet te vergeten.

De lezing

Wanneer het gaat om de Jodenververvolging en de herinnering daaraan, gaat in Nederland de meeste aandacht uit naar Amsterdam. Inderdaad werden bijna 60.000 van de 80.000 Amsterdamse Joden vermoord. Maar wat weten we van de andere 45.000? Hoe zat het eigenlijk in Noord-Brabant? Dat blijkt toch een ander verhaal te zijn. Op 28 augustus 1942 moesten in heel Noord-Brabant honderden Joden zich melden op (bus)stations om naar Westerbork vervoerd te worden. In september 1943 werd Noord-Brabant ‘Jodenvrij’ verklaard. In deze lezing van Prof. A.J. Bijsterveld komt aan bod wat er daarvoor, in 1942-1943 en daarna gebeurde met de ruim 2300 Joodse Noord-Brabanders.

Praktische informatie

Datum: woensdag 6 april 
Tijd: 19.30 tot 21.00 uur
Locatie: TijdLab (Bibliotheek LocHal)
Kosten: gratis (wel vooraf aanmelden)

aanmelden

Foto: De aankomst van joden op het station in Vught, april 1943, uit de collectie Nationaal Monument Kamp Vught.

Programma ‘Herdenken en Vieren'

  • Vanaf vrijdag 1 april t/m dinsdag 31 mei expositie Bevrijd van de vergetelheid in de TijdLab.
  • Op woensdag 6 april is er een lezing door Arnoud-Jan Bijsterveld en zijn er enkele spoken word optredens van jongeren die teksten voordragen, die ze vorig jaar hebben geschreven voor Namen en Nummers.
  • Op zaterdag 23 en 30 april organiseert de Stadsgidserij twee extra wandelingen Oorlog, Bevrijding en Herdenking. Tijdens de wandelingen ga je mee op zoek naar de sporen die de oorlog in onze stad heeft achtergelaten.
  • Op maandag 25 april vertellen Jeroen Neus en Carine van Vugt in de Bibliotheek LocHal over het project Namen en Nummers en speelt saxofonist David Bello Arcos de compositie ‘Tilburg is mijn thuis’ van Bruno Culotti.
  • Op zaterdag 14 mei vertoont René Hildesheim een theatervertelling over de Tweede Wereldoorlog, die zich afspeelt in Brabant.
  • Op Woendag 18 mei is de lezing Bevrijd van Vergetelheid door Astrid de Beer van het Regionaal Archief Tilburg met Ans Holman en Sterre Schlink als gastspreker waar 753 Tilburgse oorlogsslachtoffers een gezicht krijgen.