Lezing Namen en Nummers

25 april 2022, van 19:30 tot 21:00 | TijdLab (Bibliotheek LocHal)

Kosten: gratis (wel vooraf aanmelden)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Namen en Nummers NL is het landelijk vervolg van een lokaal herdenkings-project dat in 2012 door beeldend kunstenaar Ida van der Lee is opgezet in de Oosterparkbuurt in Amsterdam. Stichting Verhalis heeft dit project in Brabant opgepakt. In de bijbehorende lezing op maandag 25 april vertellen ze hun ervaringen van vorig jaar, toen ze alle vermoorde joodse Tilburgers ‘thuisbrachten’ in het Spoorpark en over hun samenwerking met lokale partners en kunstenaars.

Programma

  • Saxofonist David Bello Arcos zal ‘Tilburg is mijn thuis’ spelen, een compositie door Bruno Culotti, speciaal geschreven voor de herdenking op 3 september in het Spoorpark.
  • Lezing Verhalis

Praktische informatie

Datum: maandag 25 april
Tijd: inloop 19.15 uur, start 19.30 uur
Locatie: TijdLab (Bibliotheek LocHal)
Kosten: gratis
Aanmelden: via Eventbrite

Direct ticket reserveren

Stichting Verhalis

Stichting Verhalis verzamelt herinneringen en verhalen. Ieder mens bewaart een schat aan kleurrijke herinneringen, die de moeite waard zijn om verteld te worden. Stichting Verhalis wil deze verhalen verfilmen of verbeelden om ze voor volgende generaties te bewaren.

De komende jaren gaat Verhalis het project Namen en Nummers ook in andere Brabantse steden uitvoeren.  

Community art project: Namen en Nummers

Namen en Nummers is een community art project waarin de bewoners van een stad worden betrokken bij een verschrikkelijk deel van hun lokale geschiedenis: het wegvoeren van joodse stadsgenoten naar vernietigingskampen. Stadsgenoten van nu adopteren de namen van deze vermoorde joodse inwoners en maken voor hen een naambordje. Ze leggen dat neer op een plattegrond van de stad. Op de plek waar ze hebben gewoond. Zo worden ze symbolisch thuisgebracht en zo ontstaat een tijdelijk monument voor een oneindig leed.

Deelnemers ervaren dit ritueel heel intens: ze raken verbonden met de naam die ze hebben geadopteerd en gaan op zoek naar het verhaal erachter van het zo abrupt beëindigde leven. De naambordjes tonen vaak een verbeelding van deze verbondenheid.  

Programma ‘Herdenken en Vieren'

  • Vanaf vrijdag 1 april t/m dinsdag 31 mei expositie Bevrijd van de vergetelheid in de TijdLab.
  • Op woensdag 6 april is er een lezing door Arnoud-Jan Bijsterveld en zijn er enkele spoken word optredens van jongeren die teksten voordragen, die ze vorig jaar hebben geschreven voor Namen en Nummers.
  • Op zaterdag 23 en 30 april organiseert de Stadsgidserij twee extra wandelingen Oorlog, Bevrijding en Herdenking. Tijdens de wandelingen ga je mee op zoek naar de sporen die de oorlog in onze stad heeft achtergelaten.
  • Op maandag 25 april vertellen Jeroen Neus en Carine van Vugt in de Bibliotheek LocHal over het project Namen en Nummers en speelt saxofonist David Bello Arcos de compositie ‘Tilburg is mijn thuis’ van Bruno Culotti.
  • Op zaterdag 14 mei vertoont René Hildesheim de theatervertelling Van horen zeggen, over de Tweede Wereldoorlog, die zich afspeelt in Brabant.
  • Op Woendag 18 mei is de lezing Bevrijd van Vergetelheid door Astrid de Beer van het Regionaal Archief Tilburg met Ans Holman en Sterre Schlink als gastspreker waar 753 Tilburgse oorlogsslachtoffers een gezicht krijgen.