Stadswandelingen Oorlog, Bevrijding en Herdenken

23 april 2022, van 13:00 tot 14:00 | TijdLab (Bibliotheek LocHal)

Kosten: € 5,00 euro (vooraf aanmelden)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op zaterdag 23 en 30 april kun je deelnemen aan een wandeling van de Stadsgidserij Tilburg rondom Oorlog, bevrijding en herdenken. Hun bijdrage aan het project Oorlogsslachtoffers in Tilburg dat in de maanden april en mei in het Tijdlab (Bibliotheek LocHal) centraal staat.

De wandeling

De gidsen nemen je vanuit de Bibliotheek LocHal mee om samen te ontdekken wat er in Tilburg van de oorlog, de bevrijding en de herdenking nog terug te vinden is. Zo loop je langs de synagoge en de Helga Deen tuin, maak je kennis met de toenmalige Joodse school en de school van meester Bezems, neem je een kijkje in de ‘oorlogskapel’ O.L.V. ter Nood om tenslotte in de herdenkingstuin bij onze oorlogsmonumenten te eindigen. Onderweg wordt letterlijk en figuurlijk stilgestaan bij verschillende struikelstenen en luister je naar verhalen over heldhaftige en minder heldhaftige stadsgenoten. Verhalen die niet verloren mogen gaan en overduidelijk aangeven dat bepaalde geschiedenissen zich nooit meer mogen herhalen.

Praktische informatie

Datum: zaterdag 23 en 30 april
Tijd: 13.00 tot 14.00 uur
Locatie: TijdLab (Bibliotheek LocHal)
Kosten: €5,00 euro per persoon
Aanmelden: via reuver@stadsgidserij.nl (geef bij je aanmelding aan of je je opgeeft voor de wandeling van 23 of 30 april)

Direct aanmelden voor de wandeling van 23 of 30 april

Programma ‘Herdenken en Vieren'

  • Vanaf vrijdag 1 april t/m dinsdag 31 mei expositie Bevrijd van de vergetelheid in de TijdLab.
  • Op woensdag 6 april is er een lezing door Arnoud-Jan Bijsterveld en zijn er enkele spoken word optredens van jongeren die teksten voordragen, die ze vorig jaar hebben geschreven voor Namen en Nummers.
  • Op zaterdag 23 en 30 april organiseert de Stadsgidserij twee extra wandelingen Oorlog, Bevrijding en Herdenking. Tijdens de wandelingen ga je mee op zoek naar de sporen die de oorlog in onze stad heeft achtergelaten.
  • Op maandag 25 april vertellen Jeroen Neus en Carine van Vugt in de Bibliotheek LocHal over het project Namen en Nummers en speelt saxofonist David Bello Arcos de compositie ‘Tilburg is mijn thuis’ van Bruno Culotti.
  • Op zaterdag 14 mei vertoont René Hildesheim de theatervertelling Van horen zeggen over de Tweede Wereldoorlog, die zich afspeelt in Brabant.
  • Op Woendag 18 mei is de lezing Bevrijd van Vergetelheid door Astrid de Beer van het Regionaal Archief Tilburg met Ans Holman en Sterre Schlink als gastspreker waar 753 Tilburgse oorlogsslachtoffers een gezicht krijgen.