Willekeurig gedicht: poëzie door mens en machine

20 april 2022, van 19:00 tot 20:30 | StemmingMakerij (Bibliotheek LocHal)

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op 20 april gaan Emiel van Miltenburg, Nick J. Swarth en Siebe Bluijs het gesprek aan met elkaar en met het publiek over hun werk en werkwijze. Naar aanleiding van hun werk en een greep uit de poëziegeschiedenis gaan zij op zoek naar antwoorden op vragen als: kan een willekeurig gedicht ergens over gaan? En zo nee: kan het dan nog wel een mooi gedicht zijn? Wat betekent de technologische vooruitgang voor literatuur en poëzie? Kunnen mensen het verschil tussen een gegenereerd gedicht en een geschreven gedicht herkennen? En doet dit er eigenlijk wel toe?

Sprekers

Emiel van Miltenburg is universitair docent en programmeur van een automatische sonnettengenerator.

Nick J. Swarth is auteur en oud-stadsdichter van Tilburg.

Siebe Bluijs is literatuurwetenschapper met een expertise in media en literaire vernieuwing. Hij is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Tilburg, waar hij onderzoek doet naar digitale literatuur uit Nederland en Vlaanderen.

Sonnet

Hier werd hij bekend als Hercules
Hij voelt zich als in het paradijs
Om middernacht ontvlucht zij het paleis
Maar dan wordt hij verliefd op de prinses

Zijn moeder was een onderwijzeres
Dit succes had echter wel een prijs
Bij het vallen barst de grond of ijs
Het is afkomstig van hun album ‘Yes’

Het stel bleef samen tot hij overleed
De staart heeft bovendien een gele glans
Hij vroeg: "Is er niet nog een profeet?"

Het woord is afkomstig uit het Frans
Bovenstaande lijst is incompleet
Democratie en rechtsstaat in balans

Is bovenstaand sonnet geschreven door een virtuoze poëet? Of is dit gedicht automatisch gegenereerd door een computerprogramma? En als dit gedicht door een machine is opgesteld, kunnen we dan nog wel spreken van een echt gedicht?

Liefhebbers van poëzie, innovatieve technologie, experimentele literatuur en alles wat daar tussen zit: luister, denk en praat met ons mee tijdens dit interactieve avondprogramma.

Zelf een sonnet maken? Lees dan verder onder de Praktische informatie.

Praktische informatie

Datum: woensdag 20 april
Tijd: 19.00 - 20.30 uur
Locatie: StemmingMakerij (Bibliotheek LocHal)
Kosten: gratis

Genereer je eigen sonnet

De Sonnettengenerator plukt bestaande zinnen van het internet, bijvoorbeeld uit de DBNL-database of willekeurige artikelen van Wikipedia, en maakt hier een volledig kloppend sonnet van. Zo ontstaan bijzondere gedichten die soms een verbazingwekkend coherent verhaal lijken te vertellen, terwijl dit dus eigenlijk niet mogelijk is. De persoon die het gedicht genereert, heeft zelf ook nog wat inspraak in woordkeuze en stijlvormen, dus volledig willekeurig is het proces niet.

Genereer je eigen sonnetten en deel je mooiste creatie met ons, en wie weet krijgt jouw sonnet een plaats in onze dichtbundel van Willekeurige Gedichten! Probeer hier de sonnettengenerator uit, kopieer je mooiste creatie van de website, plak die in het formulier en zend jouw eigen willekeurig gedicht in.

Boekenweek22