Lezing: Bevrijd van de Vergetelheid

18 mei 2022, van 15:00 tot 16:00 | Tijdlab (Bibliotheek LocHal)

Kosten: gratis (wel vooraf aanmelden)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op woensdag 18 mei organiseert het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) een lezing over de vele Tilburgse oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Astrid de Beer, projectleider Bronnen en gebruikers bij Regionaal Archief Tilburg, leidt een project waarbij een onderzoeksgroep zoveel mogelijk informatie verzamelt over de 753 slachtoffers uit de oorlog. Op deze manier probeert dit team deze mensen een gezicht te geven.

Onderzoek

Het onderzoek startte in maart 2021, na een oproep in de media. De lijst van 753 namen van de omgekomenen was bekend, maar veel informatie over de levens van de personen miste nog. De oproep leverde veel nieuwe gegevens, verhalen en foto’s op. Alle gevonden informatie komt uiteindelijk in de Wiki Midden-Brabant, toegankelijk voor iedereen.

Lezing

Astrid gaat in de lezing in op de vondsten voor dit project, maar ook hoe de leden van de onderzoeksgroep geraakt worden door wat ze vinden. Sommigen moeten op zoek in online bronnen uit het buitenland om de gegevens completer te maken. Zij speuren als historische onderzoekers tussen kilometers archiefmateriaal om de verhalen achter de personen zo compleet mogelijk te maken.

Twee onderzoekers uit het team komen ook aan het woord. Ans Holman doet onderzoek naar degenen die vanuit Tilburg tewerkgesteld werden in Duitsland. Hun situatie was vaak erbarmelijk. Ans komt ook in online buitenlandse archieven terecht. Sterre Schlink richt zich voor haar onderzoek op verzetsmensen tijdens de oorlog. Ze stuitte op een interessant verhaal (met verschillende plotwendingen) van Wilhelmus van Wezel en pluisde zijn geschiedenis zoveel mogelijk uit.

Door: Astrid de Beer van Regionaal Archief Tilburg met Ans Holman en Sterre Schlink als gastsprekers

Praktische informatie

Datum: woensdag 18 mei
Tijd: inloop met koffie en thee vanaf 14.45 uur, start 15.00 tot 16.00 uur
Locatie: Trappenlandschap bij het TijdLab (Bibliotheek LocHal)
Kosten: gratis
Aanmelden: via Eventbrite

Reserveer direct je plekje

Programma ‘Herdenken en Vieren'

  • Vanaf vrijdag 1 april t/m dinsdag 31 mei expositie Bevrijd van de vergetelheid in de TijdLab.
  • Op woensdag 6 april is er een lezing door Arnoud-Jan Bijsterveld en zijn er enkele spoken word optredens van jongeren die teksten voordragen, die ze vorig jaar hebben geschreven voor Namen en Nummers.
  • Op zaterdag 23 en 30 april organiseert de Stadsgidserij twee extra wandelingen Oorlog, Bevrijding en Herdenking. Tijdens de wandelingen ga je mee op zoek naar de sporen die de oorlog in onze stad heeft achtergelaten.
  • Op maandag 25 april vertellen Jeroen Neus en Carine van Vugt in de Bibliotheek LocHal over het project Namen en Nummers en speelt saxofonist David Bello Arcos de compositie ‘Tilburg is mijn thuis’ van Bruno Culotti.
  • Op zaterdag 14 mei vertoont René Hildesheim de theatervertelling Van horen zeggen, over de Tweede Wereldoorlog, die zich afspeelt in Brabant.
  • Op Woendag 18 mei is de lezing Bevrijd van Vergetelheid door Astrid de Beer van het Regionaal Archief Tilburg met Ans Holman en Sterre Schlink als gastspreker waar 753 Tilburgse oorlogsslachtoffers een gezicht krijgen.