Vertelvoorstelling: Van horen zeggen

14 mei 2022, van 13:00 tot 13:30 | Trappenlandschap LocHal (begane grond)

Kosten: gratis (wel vooraf aanmelen)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De Tweede Wereldoorlog is voor kinderen van deze tijd ver weg, maar wereldconflicten van nu komen steeds dichter bij en veel mensen in de wereld zijn op de vlucht. Om kinderen mee te nemen naar de wereld van toen, heeft René Hildesheim een aantal indrukwekkende verhalen van mensen die kind waren in de Tweede Wereldoorlog bewerkt tot een prachtige voorstelling: ‘Van Horen zeggen’. Kom kijken naar het verhaal van de circusfamilie Busnac op zaterdag 14 mei!

Het stuk

Bijzonder is dat René de verhalen heeft gebaseerd op waargebeurde verhalen van onder andere zijn vader en zijn tante. “Om ervoor te zorgen dat de littekens van de oorlogstijd tot kracht voor de toekomst worden gemaakt”. René verloor 54 Joodse familieleden door de oorlog. Ze werden afgevoerd naar diverse kampen en daar vermoord. ‘Van horen zeggen’ is zeker ook de moeite waard voor de generatie die de verhalen uit de oorlog nog wel kent.

Samen met Jasmine de Vries, die de visuals verzorgt, speelt René de voorstelling twee keer in de Bibliotheek Lochal. De persoonlijk betrokkenheid van René is duidelijk te voelen. Het bijeenzoeken van alle verhalen en het spelen van deze voorstelling geven hem troost en kracht. Troost bij het verlies van zoveel familieleden en kracht om duidelijk te maken dat we elkaar dit nooit meer mogen aandoen.

Onderzoek doen en naambordjes maken

Tussen de voorstellingen door vertelt René aan geïnteresseerden hoe hij het onderzoek naar zijn familieleden heeft gedaan. Hij laat zien hoe en waar informatie beschikbaar is en over de valkuilen die je tegen kunt komen.

Ook kunnen geïnteresseerden een naambordje maken voor een Joods persoon die in de oorlog uit Tilburg verdwenen is om hem/haar symbolisch weer terug te brengen naar huis.

Praktische informatie

Datum: zaterdag 14 mei
Tijd: 13.00 tot 13.30 uur En van 15.00 tot 15.30 uur
Locatie: Trappenlandschap LocHal (begane grond)
Kosten: gratis
Aanmelden: via Eventbrite

Direct tickets reserveren

Fotocredits: Jasmine de Vries

Programma ‘Herdenken en Vieren'

  • Vanaf vrijdag 1 april t/m dinsdag 31 mei expositie Bevrijd van de vergetelheid in de TijdLab.
  • Op woensdag 6 april is er een lezing door Arnoud-Jan Bijsterveld en zijn er enkele spoken word optredens van jongeren die teksten voordragen, die ze vorig jaar hebben geschreven voor Namen en Nummers.
  • Op zaterdag 23 en 30 april organiseert de Stadsgidserij twee extra wandelingen Oorlog, Bevrijding en Herdenking. Tijdens de wandelingen ga je mee op zoek naar de sporen die de oorlog in onze stad heeft achtergelaten.
  • Op maandag 25 april vertellen Jeroen Neus en Carine van Vugt in de Bibliotheek LocHal over het project Namen en Nummers en speelt saxofonist David Bello Arcos de compositie ‘Tilburg is mijn thuis’ van Bruno Culotti.
  • Op zaterdag 14 mei vertoont René Hildesheim de theatervertelling Van horen zeggen, over de Tweede Wereldoorlog, die zich afspeelt in Brabant.
  • Op Woendag 18 mei is de lezing Bevrijd van Vergetelheid door Astrid de Beer van het Regionaal Archief Tilburg met Ans Holman en Sterre Schlink als gastspreker waar 753 Tilburgse oorlogsslachtoffers een gezicht krijgen.