Herdenking 'Dag van besef'

30 juni 2022, van 17:00 tot 19:00 | De Pont Museum

Kosten: gratis

Op donderdag 30 juni besteed De Pont museum ruim aandacht aan Keti Koti. Dat doen zij middels voordrachten, een workshop, een boekpresentatie en een lezing. De Bibliotheek Heyhoef staat met een boeken expositie en 2 activiteiten in het museum.

Boeken expositie

Het centrale thema van de boeken is ‘Slavernij’. Het is een brede selectie boeken voor jong en oud. Niet alleen de verhalen uit de tijd van het slavernijverleden komen aan bod, de boeken linken ook naar hedendaagse issues als Black Lives Matters en kinderarbeid. Uit de boeken worden indrukwekkende quotes geselecteerd en opgehangen.

Als bezoekers geïnteresseerd zijn in een van de boeken, dan kunnen ze die ter plaatste lenen.

Activiteiten

De coverquiz
Welke titel hoort bij welk boek?

En een teken/knutsel en schrijf activiteit rondom de serie Bedtijd voor Rebelse Meisjes The Black Edition / Verhalen over Jongens die anders durven zijn. In deze boeken zijn korte levensverhalen gebundeld over personen die de wereld positief veranderd hebben, out of the box durfden te denken of die iets betekent hebben voor de mensheid. Deze verhalen dienen als inspiratie voor de vraag: “Welke verandering maak jij?”
Net zoals in deze boeken maken kinderen maken eigen portret in een frame en schrijven hun eigen korte toekomstdroom: wie ben ik, waar sta ik voor, wat wil ik veranderen, hoe maak ik de wereld beter, hoe ziet jou wereld er daarna uit?

Praktische informatie

Datum: donderdag 30 juni
Tijd: 17.00-19.00 uur 
Locatie: De Pont Museum
Kosten: gratis

Deze avond is georganiseerd in samenwerking het Comité 30 juni/1 juli Tilburg en met medewerking van ARG Anti Racisme Groep en de Bibliotheek Heyhoef.

Keti Koti

Voor het negende achtereenvolgende jaar wordt in Tilburg de Keti Koti maand georganiseerd. In deze maand vinden activiteiten plaats in aanloop naar het Keti Koti feest op 1 juli, de viering van de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden op 1 juli 1863. Uiteraard hoort daar bij het herdenken van voorouders als slachtoffers van het slavernijsysteem. Het gaat hier immers om drie-en-een-halve eeuw vaderlandse geschiedenis. Dat is geen voetnoot of een zwarte bladzijde die is omgeslagen, maar een zwart hoofdstuk dat doorwerkt in het heden.

Op 30 juni worden de offers herdacht die slaafgemaakte voorouders hebben gebracht. Een dag later, 1 juli Keti Koti, wordt de vrijheid gevierd. Dat wil zeggen: vrijheid van lichaam en vrijheid van geest.

Programma: