Hooggaatie in het TijdLab

1 juli 2022, 09:00 t/m 31 augustus 2022, 17:00 | Tijdlab (Bibliotheek LocHal

In de maanden juli en augustus 2022 gaan we zwieren en zwaaien in het TijdLab! We vertellen het verhaal van het ontstaan, het heden en de toekomst van de Tilburgse Kermis. Er is een mini-expositie met foto’s en voorwerpen en twee botsauto’s en een mooi programma met drie lezingen en wandelingen. Daarnaast kun je in het DigiLab een green screen foto laten maken.

Programma Verleden en heden van de Tilburgse kermis

  • Gehele maand juli en augustus is er een mini-expo in het TijdLab te bekijken tijdens de openingstijden van de LocHal.
  • Gehele maand julie en augustus kun je in het DigiLab kun je eigen Kermisfoto laten maken voor een green screen. Kies je eigen achtergrond en neem een print mee naar huis als souvenir. In het TijdLab maken we een Wall of Fame met alle foto’s uit het DigiLab.
  • Op dinsdag 12 juli is er een lezing van Karel Loeff over de kermis en kermiscultuur, geschiedenis, heden en toekomst van de kermis in Nederland.
  • Op woensdag 20 juli is er een lezing van Henk Werk 'Snoeperijen op de kermis; historie, ontstaan en ontwikkelingen'. Henk is een nazaat van kermisreizigers. Zijn Groningse voorouders reisden gedurende ruim honderd jaar met gebakkramen waar ze poffertjes, oliebollen, wafels en appelbeignets bakten. Hij bespreekt noga, poffertjes, oliebollen en suikerspin en dat moet natuurlijk geproefd worden!
  • Op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 juli start er vanuit het TijdLab een Nostalgische Kermiswandeling, georganiseerd door de Stadsgidserij Tilburg. Na een inleiding over de historie van de kermis en een bezoek aan de mini-expo in het TijdLab, maak je een rondje over o.a. de nostalgische kermis op het Besterdplein.
  • Op dinsdag 2 augustus is er een lezing van Paul Spapens over de geschiedenis van de Tilburgse kermis; de vele interessante facetten en de wezenlijke vraag ‘Hoe kon deze kermis zo groot worden?’.

Praktische informatie

Datum: 1 juli t/m 31 augustus
Tijd: tijdens openingstijden
Locatie: de Bibliotheek LocHal

Het TijdLab is een samenwerking tussen de Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg.

Foto: Tilburgse Kermis 1989. Fotograaf Multivision & Partners, Tilburg. Collectie van Het Regionaal Archief Tilburg.

Samenwerking

Het programma en de expositie in het Tijdlab is ontstaan in nauwe samenwerking met de gemeente Tilburg. Naast de kermisattracties wil de gemeente meerdere partijen en gebieden rondom het kermisterrein betrekken om zo een completer en gevarieerder "Kermis-event" te laten ontstaan. Om op die manier bezoekers meer te bieden in bijvoorbeeld de Spoorzone, Piushaven, Dwaalgebied en Besterd.