Samen op pad: hoe kunnen technologie en natuur bijdragen aan de leefwereld van mensen met dementie en hun naasten?

22 september 2022, van 19:30 tot 21:00 | KennisMakerij (Bibliotheek LocHal)

Kosten: gratis (wel vooraf aanmelden)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Hoe kunnen technologie en natuur bijdragen aan de leefwereld van mensen met dementie en hun naasten? Gerard Toussaint en Jasperina Venema nemen je donderdag 22 september mee in de belevingswereld van mensen met dementie.

Wereld Alzheimer Dag

Op woensdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Elk jaar vragen we aandacht voor dementie want het is, naast Covid, doodsoorzaak nummer 1. Eigenlijk krijgt iedereen ermee te maken. Of je nu zelf een diagnose krijgt of iemand uit je omgeving. Ieder uur komen er 5 mensen met een diagnose dementie bij.

Thema: Samen op pad

Het thema dit jaar is Samen op pad. Wij zijn samen op pad met Kunstloc Brabant, ROC Tilburg School voor Zorg en Welzijn, De Wever, Alzheimer Nederland afdeling Midden Brabant, De Geheugenwinkel en de gemeente Tilburg. Op 21 t/m 23 september organiseren we een drieluik. Over kunst en dementie op woensdag 21 september. Over dementie, natuur en technologie op donderdag 22 september en we sluiten af met een wandeling door Tilburg op vrijdag 23 september.

Sprekers

Gerard Toussaint, docent zorgtechnologie aan het ROC Tilburg Zorg & Welzijn, neemt je mee in zijn verhaal over hoe (zorg)technologische ontwikkelingen een rol kunnen spelen om de impact van dementie te verminderen en bij te dragen aan de zelfredzaamheid van mensen met dementie. Hoe kunnen we elkaar vinden als we van het pad afdwalen? Als we even niet weten hoe we de weg naar huis vinden of vergeten welke dag het is? Gerard Toussaint laat zien welke (zorg)technologische hulpmiddelen ingezet kunnen worden.

Aansluitend zal Jasperina Venema, adviseur bij Van Helvoirt Groenprojecten, ingaan op de positieve effecten van natuur op het welbevinden van mensen met dementie en vertelt hoe groen bij kan dragen aan het welzijn en de gezondheid van mensen in het algemeen. Waarbij de tuin als therapeut fungeert, de zintuigen stimuleert en het bewustzijn van de wereld om mensen heen bevordert.

Praktische informatie

Datum: donderdag 22 september
Tijd: inloop 19.15 uur, start 19.30 – 21.00 uur
Locatie: KennisMakerij (Bibliotheek LocHal)
Kosten: gratis
Aanmelden: via Eventbrite

Meer programmering

In aanloop naar en tijdens Wereld Alzheimer Dag en de Week van de Dementie vindt er nog meer programmering plaats. Zoals de expertwandelingen over het StadsBalkon met prominente gastsprekers zoals Dirk de Wachter, Manu Keirse en Leo Bormans.