Stoepplantjes onderzoek Ga je mee op onderzoek?

1 oktober 2022, van 14:00 tot 16:00 | Jeugdafdeling (Bibliotheek LocHal)

Kosten: gratis (wel vooraf aanmelden)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op zaterdag 1 & zondag 2 oktober vindt de tiende editie van het Weekend van de Wetenschap plaats. Aan dit weekend is altijd een publieksonderzoek verbonden. Dit jaar is dat het Stoepplantjes onderzoek. Bij dit onderzoek worden stoepplantjes in kaart gebracht. Ook de Bibliotheek LocHal doet mee. En we vragen jouw hulp!

Direct je ticket reserveren

Stoepplantjes onderzoek

Hoewel we stoepplantjes weinig aandacht geven, zijn ze ontzettend belangrijk voor ons. Ze koelen de stad, zorgen dat water sneller wegloopt als het regent en zijn goed voor schone lucht. Maar wat weten we er eigenlijk van?

Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober organiseren we workshops waarin stadsbioloog Gert Brunink je vertelt waarom deze plantjes zo belangrijk zijn, waar je op moet letten en hoe je deze plantjes kunt herkennen. We gebruiken hier ook speciale bingokaarten voor die je niet alleen tijdens de workshop kunt gebruiken maar natuurlijk ook later. Samen gaan we naar buiten op stoepplantjes expeditie en bij terugkomst gaan we alle data (foto’s en gegevens) uploaden in het landelijke Stoepplantjes onderzoek.

Meer weten over het Stoepplantjes onderzoek? Kijk dan ook even onderstaand filmpje.

Tekst gaat onder video door.

Programma

• 14.00 - 14.10 uur: Minicollege door stadsbioloog Gert Brunink over stoepplantjes/natuur op straat
• 14.10 - 14.15 uur: Uitleg van de bingokaart en hoe we op pad gaan
• 14.15 - 15.15 uur: Samen op pad
• 15.15 - 15.45 uur: Terug in de LocHal en uitleg over over data invoeren/invoeren van alle gevonden plantjes
• 15.45 - 16.00 uur: Einde programma

We willen je vragen om een mobiele telefoon mee te nemen om onderweg foto’s van de plantjes te maken. Mocht je deze niet hebben, mail dan even (na aanmelding) naar jeugdlochal@bibliotheekmb.nl. Dan kijken we even naar andere mogelijkheden.
De speciale stoepplantjesbingokaart is de hele maand oktober gratis op te halen op de Jeugdafdeling van de Bibliotheek LocHal. Ook als je niet mee doet op 1 of 2 oktober kun je lekker zelf aan de slag met dit onderzoek.

Praktische informatie

Datum: zaterdag 1 en zondag 2 oktober
Tijd: van 14.00 tot 16.00 uur
Locatie: Jeugdafdeling de Bibliotheek LocHal
Leeftijd: voor kinderen van 10-12 jaar
Kosten: gratis
Aanmelden: via Eventbrite

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door Hortus botanicus Leiden en de vakgroep Science Communication & Society van Universiteit Leiden.

Direct je ticket reserveren

Gert Brunink

Gert Brunink (63) is zelfstandig ecoloog en verzorgt al ruim 40 jaar natuurexcursies in stad en ommeland. Na jarenlang werkzaam te zijn geweest in natuur- en milieueducatie en middelbaar onderwijs is hij vanaf 2013 voor zichzelf begonnen. Gert neemt mensen van alle leeftijden graag mee naar buiten om samen de schoonheid van de natuur te beleven en tevens aandacht te geven aan de geschiedenis en mogelijkheden voor de toekomst te belichten. Verder houdt hij van lezen, kunst en muziek.

Andere vestigingen

En mocht je nu niet kunnen op 1 en 2 oktober? Dan kun je ook deelnemen bij een van onze andere vestigingen:

  • de Bibliotheek Udenhout zaterdag 8 oktober 13.00-15.00 uur
  • de Bibliotheek Berkel-Enschot zaterdag 15 oktober 13.00-15.00 uur
  • de Bibliotheek Wagnerplein zaterdag 22 oktober 13.00-15.00 uur

Rondje door de Spoorzone

De hele Spoorzone staat in het teken van wetenschap tijdens het Weekend van de Wetenschap.
Natuurmuseum Brabant organiseert een vraag ons het hemd van het lijf-dag waar jij je alles kunt vragen aan onderzoekers over insecten, zoogdieren en nog meer. En Ontdekstation013 verandert in een ontdekplek voor al je zintuigen.

Stadsnatuur Tilburg

Wat kunnen Tilburgers doen om hun stad groener te maken? Best een hele hoop! Denk aan dak- en geveltuinen, wildperkjes, t(u)iny forests, groene woontorens, wormen- en insectenhotels. Stadsnatuur neemt de laatste tijd een flinke vlucht. Elk initiatief kan op zichzelf staan, maar maakt ook deel uit van ons stedelijk ecologisch systeem. Daarom brengen we dit jaar kennis, initiatieven en enthousiaste partijen samen in het programma #StadsnatuurTilburg2022. Check hier het hele programma.